Насловна Политика У том грму лежи зец: На Митрополију уписано 11.184. 984 квадрата!

У том грму лежи зец: На Митрополију уписано 11.184. 984 квадрата!

Укупна површина непокретности уписана на Митрополију црногорско-приморску, Српску православну црквену општину, манастир Острог, Епархију будимљанско-никшићку и друге епархије у Црној Гори је 11.246.673 метра квадратна, од чега 11.184.984 метра квадратна земљишта и 523 објекта, последњи су подаци црногорске Управе за некретнине од 2008. године.

На Епархију милешевску уписани су црква Свете Петке, манастир Светог Николаја, храм Светог Прокопија и Светог Василија Острошког.

На Епархију будимљанско-никшићку уписан је манастир Ђурђеви ступови, а део некретнина води се и на Београдску патријаршију – помоћне зграде од око 54 метра кавдратна и двориште од 414 метара квадратних у Бару.

Закон о слободи вероисповести у Црној Гори ступио је на снагу пре два дана, али још није јасно када и како ће надлежни државни органи затражити проверу власништва имовине Митрополије црногорско-приморске, што је најспорнији део.

Закон прописује да би прва на потезу требало да буде Управа за имовину, која располаже и газдује државним некретнинама. Она треба да се обрати државном катастру – односно органу који уписује и има евиденцију о некретнинама.

У Митрополији црногорско-приморској нису заинтересовани за начин примене Закона и наводе да их једино занима његово повлачење. Митрополија је најавила иницијативу за оцену уставности Закона, али још није поднесена.

Закон о слободи вероисповести предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...