Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

Име Божидара Жугића и његова показана храброст на данашњи дан 1941. године и након 83 године нас окупља. Његово име већ деценијама усмјерава и води сваког честитог човјека и сваког искреног патриоту. Није се Божидар Жугић погађао и договарао са непријатељима и са оним који су предају жељели. Нису се договарали са непријатељима српског народа ни његови славни преци Трипко Џаковић и Мићо Жугић. Божидар Жугић је желио вјечност, јер је био васпитан у свом дому од оца Вукашина и мајке Марије, да је свак рођен да по једном умре а да част и брука живе довијека. Божидар Жугић је изабрао подвиг и част, казао је Вранеш и истакао да се Жугић одлучио за подвиг који нису могли прикрити ни комунисти у пљеваљском крају који су деценијама покушавали да се његово име заборави.

-Као предсједник Општине Пљевља одрастао сам на причи о Божидаровој храбрости и о жељи неких да се његово име заборави. Тако сам упоредо слушао како је познати пљеваљски гуслар Новица Цвијовић склоњен са позорнице када је запјевао пјесму о Божидару на свечаном отварању Дома културе у Пљевљима 1950. године, како је 1977. године са изложбе секретар комитета у Пљевљима уклонио фотографију Божидарову јер је он био Краљев официр, како је без државне помоћи живјела његова мајка Марија, али сам слушао и шапат народа о његовој јуначкој смрти, казао је Вранеш и додао да у Гложанима одаје пошту у име свих оних Пљевљака који су знали и који и данас знају да цијене јунаштво и храброст овог храброг Дурмиторца који је са својом породицом био и становник Пљеваља.

Одајемо му признање јер сви честити становници Пљеваља желе да им подвиг Божидара Жугића буде путоказ у животу њихове дјеце. Ти честити људи су у Пљевљима подигли и спомен бисту, притом воде рачуна и о оној спомен бисти на обали ријеке Таре, коју је подигла његова мајка Марија. Настојаћемо да и у наредном периоду истичемо име Божидара Жугића као што истичемо храброст свих оних Пљевљака који су 1914. године држали лијеви бок српској војсци на Церу, свим оним који су 93 дана храбро од Дрине до Мојковца штитили 1915 и 1916. године повлачење српске војске према Албанији. Божидар Жугић је изданак свих оних храбрих витезова који су из пљеваљског краја и других крајева похитали у помоћ Карађорђевим устаницима 1804. године и који су се више од једног вијека борили за ослобођење и уједињење српског народа. Народ пљеваљског краја је доживио вријеме када слободно може славити част, витештво, јунаштво хероја: данас овде у Гложану Божидару Жугићу, а већ сјутра у Тикови код Пљеваља Пеђи Леовцу, закључио је Вранеш.

Представници села Гложани, локалне управе Бачки Петровац, братства Жугића упутили су захвалност Вранешу, истичући да их радује што коначно, након 83 године у Гложанама виде и предсједника Општине Пљевља.

ИЗВОР: пвсвитање

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!