Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ СЕ ПАМТЕ: “Библијска 1941. година”!

У Музеју Херцеговине у Требињу, промовисана је књига ,,Библијска 1941. година”, коју су приредили Предраг Лозо и Горан Комар, у издању Задужбине ,,Кнез Мирослав Хумски”. Књигу чини 16 извјештаја са подручја Херцеговине, који говоре о усташким злочинима над Србима током 1941. године и који су били у посједу епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија Јевтића.

Рукописе су за штампу припремили мср Предраг Лозо и Горан Комар. На промоцији су говорили Горан Комар и јеромонах Теофил, настојатељ манастира Дужи, а модератор је био Срђан Ратковић, историчар.

Горан Комар се у свом говору осврнуо на улогу Католичке цркве у прогону Срба, почевши од периода 16. и 17. вијека када се јављају први покрети за покатоличавање православног становништва на подручју Млетачке републике и Аустријског царства, па све до 1941. године која је била најтрагичнија када је у питању страдање српског живља на овом подручју.

Јеромонах Теофил је у свом обраћању истакао допринос епископа Атанасија у истраживању злочина над Србима током Другог свјетског рата, посебно се осврнувши на страдање душких монаха 1941. године и на свједочења двојице монаха манастира Дужи, Јова Гашпара и Николаја Руженцова, која се налазе у овој књизи. На крају, о. Теофил је цитирајући епископа Атанасија подсјетио присутне да српски народ никада није губио вјеру у Бога упркос свим страдањима која су га задесила. Промоцији књиге ,,Библијска 1941. година” присуствовао је епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, са чијим благословом је књига издата.

         

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АПРИЛСКИХ ДАНА 1945. ГОДИНЕ: Убијен војвода Павле Ђуришић! Слава му!

РОК ВЕРЗИЈА: Ђуришићу, млад мајоре!

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!