Насловна Почетна УРА: Ни корона не одваја банке од камата, Жугић обмањује грађане!

УРА: Ни корона не одваја банке од камата, Жугић обмањује грађане!

Централна банка Црне Горе и њен гувернер Радоје Жугић у договору са пословним банкама грубо су обманули и изиграли грађане Црне Горе и обесмислили мјеру мораторијума на отплату кредита, сматра извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић, коментаришући званично објашњење Централне банке о начину спровођења мораторијума на отплату кредита које је објављено на сајту те институције.

Како истичу у саопштењу, срамота је користити актуелну ситуацију, људску несрећу и проблеме са којима се суочавају грађани и привреда за профит, као што су то урадиле пословне банке под диригентском палицом и уз дозволу ЦБЦГ.

УРА је предложила, а Влада касније прихватила мјеру мораторијума на отплату кредита на период од 90 дана који је подразумијевао обустављање плаћања свих обавеза у том периоду без икаквих посљедица, односно без каснијих увећања укупног дуга, као мјеру помоћи грађанима и привреди у овом тешком тренутку.

-Гувернер Жугић и ЦБЦГ умјесто да штите црногорску економију, интересе црногорских грађана и привреде омогућили су банкама лаку зараду и додатни профит користећи тешку материјалну ситуацију и кризу коју је изазвала пандемија коронавируса. Овако обесмишљења Владина мјера значи да ће грађани након периода од 90 дана и истека мораторијума имати дуг увећан за тромјесечну камату, што сматрамо скандалозним и срамотним. Ваљда је логично да се банке које остварују милионску добит, одрекну профита за ова три мјесеца како би се солидарисали са свим осталима који су погођени пандемијом и на тај начин допринијели финансијској стабилности у земљи, истиче Микић.

Сматра и да је Централна банка Црне Горе својим катастрофалним моделом примјене ове мјере беспотребно отежала грађанима.

Умјесто да се све завршава по аутоматизму Централна банка је терет одлагања кредита пребацила на грађане, предузетнике, правна лица и друге кориснике кредита. На овај начин су директно угрозили здравље грађана, корисника кредита и запослених у банкама. Без обзира на електронске могућности одлагања кредита велики број грађана ће сјутра доћи до пословница банка што ће представљати велику опасност за ширење вируса, наводи Микић.

Како додаје, ЦБЦГ и пословне банке припремају се да спроведу правне егзибиције.

Одлука коју је објавила ЦБЦГ прије неколико дана не прописује експлицитно могућност капитализације дуга. Због тога грађани, односно клијенти банака немају никакву обавезу да прихвате увећање дуга и ануитета. Да би се то десило банке их морају унапријед упознати, обавијестити и припремити анексе првобитних уговора што раније објављена Одлука ЦБЦГ не предвиђа, појашњава Микић.

Централна банка Црне Горе и Радоје Жугић, како истиче, имају обавезу да промијене првобитну одлуку и ову мјеру прилагоде интересима грађана, а не интересима пословних банака.

Уколико мораторијум спроведу на начин као што су најавили, крше законске регулативе и спроводе својеврсне правне егзибиције које би касније могле да створе бројне проблеме у банкарском сектору, закључује Микић.

Најновији чланци

Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је вечерас гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да је очекивано да Мило Ђукановић даје изјаве...

Милосрдна ДПС мајка-Драгица Секулић: Из џепа грађана плаћала љетовања у Будви!

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да је Министарство економије, на чијем је челу била министарка Драгица Секулић, незаконито плаћало љетовања запослених у Будви. Евидентирано...

Предности монархије: Краљ не влада, него управља!

Приметно је да доста људи не зна шта је заиста уставна парламентарна монархија, које су одлике и специфичности овог система, каква су овлашћења и...

Марија Захарова: Смијешном Западу који прекраја границе, сметају нове границе!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су смешне тезе европских земаља о томе да је Русија решила да „прекроји карту...

Конспиративни курир ДПС-а или спашавање редова Мила, Данијел Живковић: Спасили смо Данијелу да нам Бранка не би смјенила вођу!

-Скупштину требало предати Бошњак да би се Ђукановић смијенио без мишљења УС Скупштину је требало предати потпредсједници парламента Бранки Бошњак како би се Миодраг Лекић...