Насловна Вијести Хроника УРА забринута: Абазовићу пријете, полиција каже да нема податке да је...

УРА забринута: Абазовићу пријете, полиција каже да нема податке да је угрожен!

Уколико се нешто деси Дритану Абазовићу или неком од чланова његове породице директну одговорност сносиће директор Управе полиције Веселин Вељовић и остали челници сектора безбједности.

То је на конференцији за новинаре саопштио извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић. Он је казао да овим „не желе да дижу панику“.

Ми не желимо никога директно да оптужимо и цртамо мете желимо само да обавијестимо јавност о догађајима, навео је Микић.

Навео је да је од 30. августа до данас Абазовић имао више десетина пријетњи преко друштрверних мрежа, упућених телефоном, да је било окупљање испред његове породичне куће у Улцињу.

Имамо информацију да један регионални криминални клан жели да угрози његов и живот његове породице, тврди Микић, додајући „да је у све то укључен држављанин Црне Горе који не борави у Црној Гори“. Казао је да се не ради о клановима из Котора, већ да је у питању регионални клан. Навео је и да према њиховим информацинама црногорске и регионалне агенције за националну безбједност провјеравају ове информације. Поручио је и да „ниједан криминални клан, формални или неформални центар моћи неће бити јачи од државе“.

Микић је на конференцији за новинаре казао и да је ГП УРА тражио од Агенције за националну безбједност и Управе полиције да ураде процјену безбједности Абазовића.

На дописе упућене 3. септрембра до данас ми нисмо добили званичан одговор, рекао је Микић.

Додао је да су обавили разговоре са службеником АНБ-а Луком Булатовићем и помоћником директора Управе полиције Драгојем Благојевићем и да су их они обавијестили да не посједују информацију да неко жели да угрози имовину или безбјед Абазовића и његове породице.

Посланик Грађанског покрета УРА и потпредсјердник партије, Милош Конатар је казао да ништа неће поколебати Абазовића нити УРА у стварању демократске државе.

Управа полиције (УП) саопштила је да је Агенција за националну безбједност (АНБ) доставила документ у којем је назначено да на основу свих података којима располаже тај државни орган не постоје оперативни подаци и сазнања који указују да је предсједнику Грађанског покрета УРА Дритану Абазовићу угрожена безбједност.

Такође, из УП су казали да на основу прикупљених података Сектора криминалистичке полиције, Центра безбједноста Подгорица и Центра безбједности Бар, не постоје оперативна подаци и сазнања који указују да је Дритану Абазовићу угрожена безбједност.

-Зоран Микић је позван у Управу полиције ради састанка са помоћником директора Управе полиције Драганом Благојевићем, који је том приликом упознат о предузетим мјерама и радњама из домена Управе полиције на околности захтјева за израду безбједсносне процјене угрожености Дритана Абазовића, пише у саопштењу.

Како се наводи, сектор за обезбјеђење личности и објеката је Агенцији за националну безбједност упутио захтјев за израду безбједносне процјене угрожености Дритана Абазовића и његове имовине, јер је сходно Одлуци о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције, овај државни орган надлежан за израду безбједносне процјене степена угрожености.

Захтјев за прикупљање свих оперативних података и сазнања у вези евентуалне безбједносне угрожености Дритана Абазовића, од стране Сектора за обезбјеђење личности и објеката, упућен је и Сектору криминалистичке полиције, Центру безбједности Подгорица и Центру безбједности Бар. Управа полиције у односу на Абазовића предузима оперативне мјере и радње, истичу из УП.

Управа полиције је саопштила да у континуитету предузима законом прописане активности на заштити предсједника Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића.

Казали су да, сходно законским процедурама, Абазовић и сви они који посједују било какве информације о његовој угрожености имају могућност да обавијесте надлежне државне органе о евентуалним сазнањима.

Управа полиције спроводи опсежне провјере са циљем утврђивања чињеница са којима је полиција упозната од представника медија и јавних иступа појединаца. Уколико се током предузимања полицијских мјера и радњи дође до основа сумње да је Дритану Абазовићу угрожена безбједност од стране било ког лица, неодложно ће о свему бити упознат надлежни државни тужилац, а полицијски службеници ће спровести континуиране активности у циљу заштите живота и имовине оштећеног лица, наводи се у саопштењу УП.

Истичу да се претходно се и Абазовић јавно захвалио Агенцији за националну безбједност и Управи полиције на ангажовању у односу на његову безбједност. Нагласили су да ће надлежне безбједносне службе наставити са прикупљајањем свих података и сазнања која се тичу безбједности Дритана Абазовића и уколико се за тим укаже оправдана потреба, уз међусобну комуникацију са Зораном Микићем и Дританом Абазовићем, Управа полиције ће предузети и друге потребне мјере и радње из домена своје надлежности.

Микићу је саопштено да је препорука да увијек, кад год за тим постоји потреба или када процијене да је то неопходно, он или господин Дритан Абазовић остваре комуникацију са организационим јединицама Управе полиције надлежним за територију која је мјесто становања, или кретања и боравка господина Дритана Абазовића, као и са Сектором за обезбјеђење личности и објеката, наводи се у саопштењу.

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...