Насловна Почетна Тужилаштво оптужило полицију: Не знају ко је организовао скуп на којем је...

Тужилаштво оптужило полицију: Не знају ко је организовао скуп на којем је било наводно 50.000 људи!

Основно државно тужилаштво у Подгорици је за Патриотски скуп одржан 6. септембра у главном граду самоиницијатвно формирало кривични предмет и поднијело писани захтјев полицији, као органу откривања, да идентификује организаторе скупа. Од полиције је обавијештено да не посједује „званичне податке који се односе на организатора непријављеног јавног окупљања“, али „ни оперативна сазнања у односу на идентитет лица које је организатор непријављеног јавног окупљања“. Полиција је дала процјену да је том скупу присуствовало око 50.000 грађана, што најбоље говори о томе колико су тачне тврдње да Тужилаштво обесмишљава њен рад, наводи се у саопштењу ОДТ-а.

ОДТ је реаговало на саопштење Управе полиције да је њихова основна надлежност да штите грађане Црне Горе.

Како наводе, Центар безбједности Подгорица Управе полиције поднијело је кривичне пријаве до 30. августа Основном државном тужилаштву у Подгорици против 523 малољетних и пунољетних лица, од којих је одбачено пријава против 106 лица, док је у односу на сва остала предузето кривично гоњење.

За појаснити је и да је, након подношења, за сваку пријаву спроведен поступак извиђаја, те да су одбачене кривичне пријаве чији наводи нијесу потврђени прикупљеним доказима са довољним степеном сумње за подношење оптужбе, а општепознато је да само подношење кривичне пријаве не значи и извјесност кривице пријављеног лица за кривично дјело. У појединим предметима, полиција је, као подносилац, Вишем државном тужилаштву у Подгорици, подносила притужбе против рјешења о одбацивању пријаве, али ниједна притужба није утврђена основаном, већ је свако рјешење оцијењено као правилно и законито, наводе у саопштењу.

Посебно истичу да од 30. августа до 11. новембра, Центар безбједности Подгорица и Одјељење безбједности Даниловград Управе полиције нијесу овом тужилаштву подносили кривичне пријаве за кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, поводом јавних скупова одржаних супротно мјерама Министарства здравља и Националног координационог тијела, већ је све кривичне предмете Тужилаштво формирало по службеној дужности, дјелујући на основу сопствених сазнања и јавног извјештавања медија.

Тако је, рецимо, за јавни скуп одржан 6. септембра 2020. године, у Подгорици, Тужилаштво самоиницијатвно формирало кривични предмет и поднијело писани захтјев полицији, као органу откривања, да идентификује организаторе скупа, а од полиције је писано обавијештено да не посједује ‘званичне податке који се односе на организатора непријављеног јавног окупљања’, али ‘ни оперативна сазнања у односу на идентитет лица које је организатор непријављеног јавног окупљања’, иако је полиција јавно дала процјену да је том скупу присуствовало око 50.000 грађана, што најбоље говори о томе колико су тачне тврдње да Тужилаштво обесмишљава њен рад, истичу у саопштењу.

Наводе да је у вези догађаја у Клиничком центру Црне Горе, од 30. октобра, тужилаштво јавно дало разлоге одлуке да нема основа сумње да је свештено лице учинило кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

-Док је у вези јавних скупова од 1. и 8. новембра 2020. године, поводом сахране Митрополита Амфилохија и литургије након ње, такође самоиницијативно, формирало кривичне предмете у којима је у току извиђај, додају у саопштењу.

Истичу да је ОДТ у Подгорици, у усменој комуникацији са полицијом, „обзиром да су се поједини јавни скупови најављивани неколико дана прије одржавања, инсистирало да полиција превентивно дјелује и онемогући кршење мјера Министарства здравља, али су и поред тога скупови одржавани, уз непоштовање мјера“.

Основно државно тужилаштво у Подгорици врши послове гоњења учинилаца кривичних дјела за која се гони по службеној дужности и поступа и увијек ће поступати у складу са својим уставним и законским овлашћењима, самоиницијативно и на основу поднијете кривичне пријаве, за сваки догађај за који постоји сумња да садржи обиљежја кривичног или другог кажњивог дјела, закључили су у саопштењу.

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...