Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

На Благовијести, годишњицу смрти, великог Јована Дучића поменом пјеснику на Херцеговачкој Грачаници завршена је тродневна манифестација “Дучићев дан”, посвећена српском пјеснику, дипломати и најпознатијем Требињцу.

Културна манифестација "Дучићев дан" у Требињу - Фото: РТРС

Културна манифестација “Дучићев дан” у ТребињуФото: РТРС

На 81-годишњицу годишњицу од упокојења великог Јована Дучића, подно Леотара, сабрали су се и ове године најеминентнији стручњаци из области књижевности. Тема овогодишњи научног скупа била је “Поезија и поетичка мисао Новице Тадића”.

– Ово је мјесто на коме се увијек говори о најбољим српским пјесницима и ево већ 16. годину и то говори да смо нашли добру мјеру између квалитета и оно што је културна стратегија једног града и да кажем јединог града који има ту врсту стратегије и у Републици Српској и у Србији – истакла је руководилац Одјељења за књижевност и умјетност Института за Књижевност из Београда Свјетлана Шеатовић.

На “Дучићев дан” Требиње одише поезијом и стиховима. Ученици Гимназије “Јован Дучић” и Музичке школе припремили су омаж пјеснику. Промовисан је петнаести Зборник радова посвећен великом пјеснику Лази Костићу, настао у оквиру прошлогодишњег научног скупа. Многе дарове, пјесник, је поклонио и оставио свом милом Требињу, а град му се одужује тако што прати његову визију и препознаје се као град културе.

– Окупили смо стручњаке из те области из региона, биле су и изложбе, учествовала су и дјеца из Гимназије Јован Дучић, сматрам да је веома важно да генрације које долазе знају ко је био Дучић – навео је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Обиљежавање “Дучићевог дана” пратила је и изложба “Никола Тесла – човјек из будућности ” из Музеја Николе Тесле из Београда. Промовисана је књига “Завет и мегалополис” Слободана Владушића.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!