Насловна Вијести Свијет Траума БИХ: Послије 26 година подигли оптужницу за злочин над Србима у...

Траума БИХ: Послије 26 година подигли оптужницу за злочин над Србима у Брчком

Чак 26 година требало је Тужилаштву БиХ да подигне оптужнице против девет припадника тзв. Армије Р БиХ и ХВО-а, оптужених за мучење, злостављање и убиство 11 заробљених припадника Војске Републике Српске у Брчком. Овај злочин догодио се 8.марта 1993. године у Бодеришту код Брчког, када је заробљено 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, српски војници су измасакрирани, а затим и убијени. Међу њима је било и осам чланова породице Пудић.

Оптужница за ратне злочине над припадницима Војске Републике Српске, подигнута је против Адмира Ризвановића, Смајила Омеровића, Јасмина Хускановића, Кемала Хиндића, Мартина Франчешевића, Рамиза Пљакића, Иве Анђеловића и Хазима и Бахрије Фазловића.

Међу звјерски убијеним Грбавичанима, био је Мирослав, отац Александра Пудића.

– Имао сам четири године када ми је отац погинуо. Скоро да га се и не сјећам. Надам се да ћу ја да доживим да буду осуђени злочинци над мојим оцем и осталим Грбавичанима – прича Александар Пудић.

Правди се нада и Пелка Пудић, којој је звјерски мучен и убијен син Радан.

– Мог дијета нема. Али опет би волила да та правда изађе да видим, ко је то урадио и шта је урађено – нада се Пелка Пудић.

Ветерани отаџбинског рата у Брчком, изгубили су сваку наду у правичност судова у БиХ за злочине почињене над Србима.

– Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против девет припадника ткз. Армије БиХ и Војске ХВО-а, али мислиим да ће и ова оптужница бити мртво слово на папиру – није оптимиста Цвјетко Симић, предсједник БОРС-а Брчко.

Оптужница за ратни злочин, која ће се доказивати исказима 70 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 300 материјланих доказа, сродницима убијених Срба у Брчком даје наду да у БиХ, можда ипак има правде.

– Очекујем да ће суд потврдити оптужницу и да ће почетком следеће године бити суђење за овај страшан злочин – рекао је Јован Пудић из Удружења породица погинулих и несталих Брчко.

Оптужени Хиндић, Франчешевић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић, оптужени су да су у својству команданата Оперативне групе – Боснска Посавина, 108. пјешачке бригаде ХВО-а и 108. моторизоване бригаде ткз. Армије Р БиХ, знали за злочин, који су починили њихови потчињени, али да нису ништа предузимали.

Извор: РТРС

Најновији чланци

video

УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!

Дан новинара је за нама, а Српска ТВ је имала толико укуса да моју маленкост и Тихомира Бурзановића, предсједника Удружења новинара ЦГ, позове да...

Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички ваучери…

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је јуче рјешење да је нови четврти владин пакет помоћи привреди, вриједан око 163,4 милиона евра, у складу...

Оскрнављењ споменик Србима у Челебићу: Усташе не мирују!

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су...

Марко-Бато Царевић: Све би их посмјењивао и то без чекања!

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић казао је да ће централни догађај у овој години биће локални избори у Никшићу. – То је велики задатак који...

Претпоставке, РС и Црна Гора: Парама грађана Српске финансирана кампања ДПС-а у Црној Гори!

Пише: Небојша Вукановић Мило Ђукановић је на ванредном Деветом Конгресу своје Партије одржаном у Подгорици поново изабран за предсједника Демократске партије социјалиста Црне Горе, али...