Насловна Магазин Теорије: ЕУ-гославија на Балкану, центар Београд!

Теорије: ЕУ-гославија на Балкану, центар Београд!

Бивши дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион Западног Балкана за време мандата председника САД Џозефа Бајдена могао да постане нови мултиетнички ентитет састављен од „шест држава“, уско повезан са ЕУ, на чијем би челу био Београд.

Лес каже да би регион за време администрације Бајдена могао да постане нека врста „ЕУ-гославије“.

То неће бити баш нова Југославија, која је била производ свог времена, али чињенице на терену примораће Бајдена да се врати логици недавне прошлости и подржи стварање онога што ће бити инкарнација те прошлости у 21. веку – нове ЕУ-гославије, пише Лес у ауторском тексту за „Опендемокраси“.

А зашто би на челу тог мултиетничког ентитета био Београд, Лес у тексту за тај британски политички сајт објашњава чињеницом да је Србија, пошто су европске интеграције из различитих разлога успорене, обновила своју позицију најистакнутије државе на Балкану, након појаве „снажног лидера“, који је окончао хаос из двехиљадитих, и периода структуралних реформи.

Такође, Лес истиче и да се Србија ангажовала на „проницљивом дипломатском маневрисању“, које јој је омогућило да искористи подршку сила које желе присуство на Балкану: Русије, Кине, Турске. Управо то је, додаје, ојачало позицију Србије у односу на САД.

Ако председник Бајден жели да остане веран америчком циљу успостављања неке врсте трајног мира на Балкану, који омогућава његов унутрашњи развој и спољну интеграцију са Западом, он мора радити у оквирима ове нове стварности”, додаје Лес.
Он оцењује да нема сумње да ће Бајденова администрација желети да откаже оно што је радио досадашњи председник Доналд Трамп, али да ће, суочена са ситуацијом на терену и новом реалношћу, морати да настави тамо где је стао њихов републикански претходник.

Један од елемената Трамповог приступа, који ће Бајден морати да сачува, како наводи Лес, јесте иницијатива да се успостави регионална економска зона на Западном Балкану, односно мини Шенген.

Бајденова администрација видеће, како каже Лес, да Србија подржава такву економску унију, као и друге државе западног Балкана, укључујући Албанију.

Пројекат који Србији даје лидерску улогу на Балкану могао би да буде довољан да се Београд убеди да призна независност Косова…и да се уназаде његови односи са Русијом, Турском и Кином, сматра Лес.

Стручњак са Кембриџа понавља да ће се сигурно неки у Бајденовом тиму успротивити идеји да се на било који начин ““награди““ Србија, али ће, како истиче, суочени са политичком реалношћу видети да је мало других опција.

Кључ у Бајденовом приступу, како оцењује Лес, биће пре свега интерес САД, а не процена тога ко би успостављањем економске уније на западном Балкану добио више или мање. Оваквом политиком Бајденова администрација не само да ће наставити тамо где је стао Трамп, већ ће и оживети стратегију великих сила на Балкану у 20. веку, сматра Тимоти Лес.

Београд је и после Првог светског рата био престоница највеће нације на западном Балкану и природни политички центар, каже Лес и додаје да се ни ““сто година после, стратешка логика није много променила“.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...