Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СЈУТРА У БЕОГРАДУ: Свесрпски сабор – Дрина кичма Срба!

Свесрпски сабор, који је планиран у суботу 8. јуна у Београду, окупиће неколико хиљада људи из Србије и Републике Српске. Планирана је заједничка сjедница двије владе, као и заједнички умјетнички програм ансамбала из Србије и Републике Српске.

Осим у главном граду, програми су планирани широм Србије.Први пут на једном мјесту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-умјетничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике.Дан почиње молебном у Храму Светог Саве, наставља се сусретима предсједника, Влада, али и привредника, представника различитих удружења, културних институција Србије и Републике Српске.

-Дрина не треба да буде раздјелница већ кичма и она то јесте, јако је важно да Срби са обије стране у идентитетском смислу, не државном, буду јединствени по свим важним питањима за будућност српског народ, поручује министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.

Цвијановић: Нико не треба да се плаши Сабора

Потврда јединства, наставак сарадње, јачање повезаности уз добросусједске односе, тако у Бањалуци виде неке од циљева Сабора. Одговарају и онима који стријепе од оваквог окупљања.

-Нико нема потребе да се плаши, ово је знак наше саборности, ово није против било чијег другог интереса, увијек ћете имати оне који су незадовољни, ово је једна чиста идеја, заснована на чистим намјерама, таква ће остати и кад се заврши саборовање, али ће трасирати пут за заједничке циљеве, истиче српска чланица Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Вучић о очувању културе сјећања

Сабор ће бити догађај који би требало да унаприједи очување културе сјећања, са обије стране Дрине.

-Имаћемо много тога важног и заједничког у сфери културе и да се коначно одреде сви задаци по питању изградње и у Доњој Градини и у Београду Музеја жртава Јасеновца. Страшно је важно да се с тим крене, сматра Вучић.

На предстојећем Свесрпском сабору биће представљена и декларација, а коју би након тога требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске. У тој декларацији биће описана актуелна ситуација са српским народом гдје год он живи, али и будући кораци.

Извор: РТС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

ЧЕТВРТ ВИЈЕКА ПОСЛИЈЕ, ПОВРАТАК НА МЈЕСТО ЗЛОЧИНА: Албанци у Приштини поклонили се идолу Блеру, Тони поручио да је бомбардовање Срба “исправна ствар”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!