Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СУЂЕЊЕ ХАШИМУ ТАЧИЈУ: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе!

Свједок оптужбе Клод Кан изјавио је данас пред Специјалним судом у Хагу да су му у јулу 1999. године Роми у Призрену и Ђаковици пренијели да су их припадници терористичке ОВК притварали, испитивали, пребијали и злостављали, оптужујући их да су радили за Србе. Кан је 50. свједок на суђењу тадашњим вођама ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, оптуженим за ратне злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и у Албанији 1998/99.

Свједок је рекао да је од 2. до 7. јула 1999. године разговарао са Ромима на Косову као истраживач Европског центра за права Рома, преноси “Косово онлајн”.

По извјештају који је написао, уведеном у доказе, “више Рома му је рекло да их је ОВК одвела и притворила на локацијама око Призрена, гдје су их испитивали, пребијали и злостављали, оптужујући их за колаборацију са Србима”.

Ти људи су били у шоку, запрепашћени и трауматизовани… Многи су још имали видљиве физичке повреде – рекао је свједок, додајући да су Роми били и уплашени и у болу за својим рођацима.

Ромске заједнице, каже Кан, биле су веома узнемирене и ојађене због нове ситуације након повлачења снага Србије и СРЈ са Косова и повратка албанских избјеглица.

– Били смо на мјестима гдје су куће биле спаљене, а људи киднаповани… Људи су или побјегли или су се спремали да побјегну – посвједочио је Кан и додао да Кфор није био способан да то сузбије и ово је отворено признавао.

У унакрсном испитивању Тачијев заступник Нина Таваколи питала је сведока зна ли да је Тачи у то вријеме позивао на “обуставу насиља, нарочито над Ромима, и заговарао вишенационално Косово”, на шта је Кан одговорио да није знао за те Тачијеве изјаве и да је на Косову тада било тешко чути такве гласове.

Свједок је потврдио да су му неки Роми рекли да су их притвориле и тукле “особе у цивилу”, док су други рекли да су ти људи били обучени у униформе ОВК. Кан је рекао да је ромска већина била без политичког опредјељења и да је балансирала између Срба и Албанаца, који су их притискали да изаберу страну.

У свом извјештају Кан је написао и да је “извор анимозитета /према Ромима/ био дубљи расизам и искључивост” и да је “антиромско расположење било раширено код Албанаца”. Притом, Роми су били “жестоко одани идеји Југославије” у којој су добили “политичку једнакост”.

Кан је данас завршио свједочење, а процес Тачију и суоптуженима биће настављен сутра, исказом сљедећег свједока оптужбе.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија /55/, Весељија /56/, Сељимија /52/ и Краснићија /73/ за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

ИЗВОР: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

СУВА ДРЕНОВИНА, МОНСТАТ: Резултате пописа објавићемо до сљедећег пописа!

ПОЗАДИНА УБИСТВА КРАЉА АЛЕКСАНДРА: Обавештајац Владета Милићевић, крунски свједок тајне историје 20. вијека!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!