Насловна Магазин Сурови човјек: Нестају свици!

Сурови човјек: Нестају свици!

Широм света свици својим светлуцавим телима осветљавају ноћ, али научници сада упозоравају да је њихова „магија“ угрожена и да будуће генерације можда никада неће имати прилику да јуре по дворишту за овим сићушним бићима.

Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови како би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафтс у Масачусетсу, који су спровели истраживање, преносе медији.

На пример, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом светљењу, потребне су шуме мангрова како би се размножавали у овом подручју, али су овде засађене плантаже палминог уља.

Истраживаче је изненадило када су установили да је расвета такође узрок изумирања свитаца. Вештачко светло које потиче од уличне расвете, реклама и светлости која се шири са прозора стамбених зграда погубно делује на њих.

Осим што им ремети природан биоритам, вештачко светло утиче на њихове ритуале током парења, напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Већина свитаца се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес.

Професор биологије Дејв Гоулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца. Научници су и иначе установили да је у току „тиха апокалипса“ у свету инсеката, јер се већ 41 одсто налази пред истребљењем.

У Јапану, Тајвану и Малезији већ дуже време излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз реке близу шума мангрова у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије речних корита, што додатно уништава природна станишта ових светлећих бића.

Извор: Сутњик

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...