Насловна Колумне Став-проф. др Бранислав Радуловић: Неће бити лако, али морамо повезати Црну Гору!

Став-проф. др Бранислав Радуловић: Неће бити лако, али морамо повезати Црну Гору!

Пише: проф. др Бранислав Радуловић

У недељу, за десетине одсто, било је више грађана који јасно траже суштинску промену и слободу. Разлика између 50,54 % који су освојили наше три коалиције и правих преко 60 лежи у карактеру заробљене државе и изборног инжењеринга. Режим је до сада изгубио неколико пута, међутим, однео је и однео победу магијом и голом силом. Овај пут (до сада) није успео. Разлика је била велика разлика. Поред тога, овај историјски догађај се десио у оловци једног господина.

Од 206.150 званичних добитника, чија је заслуга највећа, да ли су прапобедници цркве или први или 206.150-е на листи или трећи или стотину, нема везе. За мене су јунаци они који су изгубили хлеб, али одолевали притисцима и гласали за слободу. Није битно ко је био бројнији, да ли су за њу сањали слободну Црну Гору и ′′ крв ′′ или они који су тај идеал гледали у вези са Србијом или они који били су дискриминисани током ових 30 година, односно они који су одбили овоземаљску или духовну слободу. Није битно који догађај је успео да направи, батерија, сложно и повећа сву позитивну енергију, први или десет протеста, више у скупштини или ван ње, догађаји у скупштини или ван ње, ′′ државни удар „, ′′ новац новац „, ′′ новац новац „, новац „, новац „, новац „, новац „, новац „, новац „, „, није битно који догађај је направио или ван њега, догађај, Пљачка, организовани криминал, скандал или бесперпективност. А круна, уместо да буде адут, вратила се режиму као бумеранг.
Једино битно је да се по први пут мора смирити промена власти и победа нове већине, ставити у праву слободу и оптималну перспективу за све грађане. Ово треба урадити брзо, инклузивно и принципијелно. Неће бити лако. Предстоје тешки дани, велико и много искушења које ће практично одредити будућност Црне Горе.

Уклањање заробљене државе, страначке владавине, криминалног, криминалног, корумпираног и аутоматског режима, полицијске опреме, тајних и јавних служби, ослобођење институција захтева велики труд и спремност за личну жртву.
Склањање ′′ невидљивих руку ′′ Кузмановића, бројне криминогене браће и мистерија захтева велику храброст. Изградња стручних институција, посебно полицијско-тужилачко-судска машина, огромна је невладина активност. Преглед тридесетогодишње прошлости, отказивање штетних уговора, поновна инспекција поријекла имовине, а локалитет је основа гдје се само може градити морална, напредна и развијена Црна Гора. Нова економска политика захтева радикалне промене у свим сегментима било да се ради о трансформацији и оснивању институција, реформи финансијског сектора, фискалној, пореској и социјалној политици, или реформи у свим секторима одрживог туризма до реформи.
Области науке, образовања, културе и здравства морају да се реформе и репостују како би се реформирали. Јасно тврдим да политика у овим секторима не треба да живи.

Европске интеграције, по новом методу, наш је главни аутопут којим морамо да ′′ путујемо до пуног једрења ′′ како бисмо уклонили све коментаре из најновијег ′′ Нон-папира „. циљ првог мандата реформске владе мора буди централноевропска развијена Црна Гора и пуноправно чланство у Европској унији. Кроз комшије пролази европски пут Црне Горе, довољно је знати и имати добар однос са њима.
Динамичан привредни раст мора бити значајан и дугорочан одржив, са конкурентном економијом и производима високотехнолошких садржаја. Самозадовољство и победа морају бити резултат нове економије.

Социјална правда мора бити основа за постизање главног циља – стање социјалног просперитета. Професионални медији, ван сектора, очи слободног универзитета су очи демократске шетње и удаљеност од свих одступања. Слободни избори и промена власти су жеља за стварање функционалне државе. Правац развоја Црне Горе и реформа мора бити у договору са новом зеленом политиком Европске уније и свих шест секторских политика.

Не постоји јединствена формула за изградњу слободне, просперитетне државе. Свако на свој начин гради своју друштвену заједницу. Такву Црну Гору нам нико неће донети, па ни ЕУ. Ово је оно што треба да завршимо. Искуство и добре праксе постоје, подршка такође, ипак, све је до нас. Нарочито данас, када се одређује светски поредак, одсуство емпатије, одсуство емпатије, глобални изазови су огромни, када се не зна шта доноси нови дан посебно у ери случаја, када је сама ЕУ покушавам).
Историјски прелазак ка слободном и богатом друштву мора да спроведе политичка, а интелектуална елита са највећим споразумом. Посланици су ти којима су грађани прошли независност и ту одговорност не могу никоме да пренесу. Интелектуална елита може и треба да се укључи у реформе, али одговорност је на политичкој елити.
Потребна нам је широка парламентарна коалиција, посебно због грађанске, мултиетничке и вишеличне Црне Горе. На нама је да смиримо и повежемо Црну Гору да буде држава свих нас. Влада би направила три победничке коалиције и мање странке. Много је мојих искрених пријатеља међу мањинама. Разговарао сам са високим функционерима мањих странака, задовољни су руком којом заједно градимо Црну Гору. Због тога је режим бајковитих напада на појединца и џамију, као и гебелсовском пропагандом на тзв. Јавни сервис покушава да суди том историјском синдикату. Одсуство реакције надлежних је потврда ових тврдњи. Програм реформске владе уврштен је у наш програм од 707 мера, у бројне резолуције, изјаве и законе реформи које смо већ процесуирали у скупштини. Драго ми је да се слаже са визијом других политичких актера.

Уверен сам да будућа влада треба да носи предстручну реформу, а не стручну и треба да је чине одговорни политичари и независни стручњаци, на јасним принципима а све због демократских начела, одлучности, изврсности и ефикасности. Ипак бити политичар не отказује бити стручњак. Насупрот. У првом ешалону, за најодговорније функције нам треба више од 100 појединаца. У дубини још више. Ја лично желим и желим да учествујем у реформској власти, да радим све што сам годинама говорио и што знам. Моја референца и искуство су за мене. Многи од одговорних лица из наше странке и коалиције желе и ово. Због одговорности, лидери и функционери других устава морају узети учешће у будућој власти.

Ово је победничка верзија. Иначе би било већ виђено или горе, а био би грађански удар. ′′ прављење ђукановићевске Црне Горе ′′ или ′′ ватромет у блату „, не смијемо дозволити. Треба да се састанемо са лидерима и носиоцима листе да одреде одбрану победе, одговоре на изазове, активности, платформу и састав реформске владе. Време истиче, режим се ради, постоји опасност од брисања важних података и новца, постоји опасност чак и од велике збрке, криминалци све агресивнији. Црна Гора мора побиједити. Историјски моменат се не сме пропустити. Нада грађана не сме бити разочарана.

Аутор је замјеник предсједника ЗП и посланик у скупштини Црне Горе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Новак у финалу Рима!

Новак Ђоковић пласирао се у финале мастерса у Риму, пошто је у полуфиналу савладао Норвежанима Каспера Руда са 2:0 (7:5, 6:3) у сетовима. Новак није...

Пожар у Матешеву: Настрадала букова шума

Шумски пожар у Матешеву, код Колашина, изазван непажњом, угашен је брзом интервенцијом ватрогасаца. Командир Службе заштите и спашавања Колашин, Жељко Дармановић, казао је да...

Интеграције и разинтеграције: Политички се ангажовале комите из Никшића!

Симболичним полагањем цвијећа, код Споменика црногорским комитама 1916. - 1929. и црвене руже код Споменика Љубу Чупићу, симболу антифашистичке борбе из Другог свјетског рата,...

Медојевић Столтенбергу: Мило спрема паравојне формације!

-Упозоравам на забрињавајуће јавне наступе предсједника пораженог ДПС Мила Ђукановића који најављује формирање паравојних формација и пријети да ће бити спреман да иницира насиље...

Из српског угла: Четри и десет џаба да нема 27!

Пише: Иван Милошевић Многи ме критикују што већину ствари у политици посматрам из српског угла. Кажу да због тога штошта не видим, доносим погрешне оцјене...