Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СТАВ И ТО СРПСКИ, МИЛОШ КОВИЋ: Резолуција је фалсификат, након гласања политика реципроцитета!

Историчар Милош Ковић је изјавио да је у случају резолуције о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН, ријеч о фалсификовању историјске истине и о потпуној релативизацији појма “геноцид”, те да је крајње вријеме да Срби крену у систематску изградњу културе сјећања о геноциду над српским народом, прије свега у НДХ.

Ковић је за “Срну” истакао да се ова резолуција тиче историје јер се односи на ратна дешавања у Сребреници јула 1995, који су се одиграла прије скоро 30 година.

Зато као историчар могу само да поновим оно што сам више пута рекао, а то је да не могу судови, па макар то био и међународни суд за бившу Југославију, нити скупштине па макар била и Генерална скупштина УН, да одлучују о томе шта је историјска истина, а шта није, нагласио је Ковић.

Овдје је, додао је Ковић, ријеч о и фалсификовању историјске истине и о потпуној релативизацији појма “геноцид”.

Дакле, ако постоји геноцид и ако се одиграо, то се догодило српском народу, пре свих Србима у БиХ, у Првом светском рату, у Другом светском рату и за време одбрамбено-отаџбинских ратова деведесетих година /прошлог века/. Значи, ми врЛо добро знамо шта је геноцид, истакао је Ковић.

Он је додао да Срби врло добро знају шта значи бити жртва геноцида.

-Ово је фалсификовање историје. Они који себе виде као победнике, врло често верују да је на њима да пишу историју, али сваки пут се после показало да историју пише победник само онолико колико траје његова сила и моћ, навео је Ковић.

А сила САД, Њемачке и њихових сателита већ је, каже он, дотрајала, и толико ће трајати и ова интепретација догађаја у и око Сребренице.

Што се тиче Срба, важно је да запамтимо како је ко гласао на Генералној скупштини. Не мислим да је потребно да прекидамо односе са сваком земљом која је гласала за резолуцију, али потребно је да се држимо политике реципроцитета у сваком случају, сматра Ковић.

Он је нагласио да је за Србе, Републику Српску и Србију кључно да је крајње вријеме да се крене у систематску изградњу културе сјећања о геноциду над српским народом, прије свега у НДХ.

-То значи да је потребно да се хитно престане са умањивањем броја жртава Јасеновца у НДХ, да се заузме став и да се коначно почне са организованом државном политком проучавања и обележавања геноцида почињеног над српским народом, како у Другом светском рату, Јасеновцу и НДХ, тако и у Првом светском рату, али тако и у данашњем времену, рекао је Ковић.

Ковић је додао да при томе мисли на уништење српског народа на тлу Хрватске и на уништавање српског народа на територији Косова и Метохије, које и дан данас траје.

Оно што се сада догађа са српским народом на Косову и Метохији је по свим дефиницијама геноцид. Према томе, морамо да изведемо одговарајуће закључке из данашњег догађаја и да на основу њих у будућности поступамо, рекао је Ковић. Он је додао да је веома важно да су Срби коначно схватили ко су им пријатељи, а ко нису. “Мислим да је крајње вријеме да се наша спољна политика усмјери у правцу оних земаља које су нам данас показале своје пријатељство, при томе прије свега мислим на Русију и Кину, али на друге, истакао је Ковић.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, док је 87 било против и уздржано од укупно 193 чланица УН. Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

ИЗВОР: српске новине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!