Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКО КУЛТУРНО ЈЕДИНСТВО: Срби у Црној Гори да добију што им припада, до сада власт то није омогућила!

Академска трибина “Српско културно јединство” на којој су говорили предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић, предсједник Удружења књижевника Новица Ђурића, публициста Драган Алорић и књижевник Будимир Дубак, одржана је  у Српској кући у Подгорици. Предсједник Српског националног савјета Момчићи Вуксановић је осудио Резолуцији о Сребреници истичући да српске организације у Црној Гори, мада нијесу политиче, нису могле да саопште свој став , којим осуђују одлуку Владе Црне Горе да је подржи у УН-у.
-Тражимо да добијемо у Црној Гори оно што нам по Уставу припада. Статус Срба у Црној Гори треба да буде много бољи него што је сада. Доста смо да сада уредили, али нисмо добили статус који заслужујемо, као српске организације, које представљају српски народ у Црној Гори, рекао је Вуксановић.
Предсједник Удружења књижевика Црне Горе Новица Ђурић је рекао да српско културно јединство представља јединство и континуитет српског народа на нашем јединственом простору, а српски језик игра кључну улогу у том јединству српског народа.
Ништа се није могло у културној историји без Његоша и Марка Миљанова. За српско културно јединство је била важна мјера српске књижевности, као једне велике и значајне књижевноси на овим нашим просторима. Затрта је наша култура и баштина, истакао је Ђурић.
Он је додао да ће УКЦГ уз помоћ Владе Србије, покренути своју издравачку дјелатност и штампање дјела српских писаца. Помогла је у издавању у Српска књижевна задруга Српског националног вијећа Црне Горе.
Писци у Црној Гори су се увијек бунили, када је био угрожен наш културни идентитет. Најважније је у овом тренутку да се одржи српски културни идентитет и да дигнемо глас против некултуре и лошег односа политичара према култури. Наш сигурни темељ је јединствени културни простор, ако нас раздробе, затријеће се културна баштина српског народа, истакао је Ђурић.
Књижевник Будимир Дубак је говорио о значају и улози у јединству српског народа Светог Саве.
-Свети Сава је онај угаони камен у историји српског народа, који је најзаначајнији у стварању српског културног и вјерског јединста на нашим просторима, истакао је Дубак.
Публициста Драга Алорић је истакао да је данас тешко рећи да постоји српско национално јединство, на оним просторима у којима живи српски народ на Балкану, односно простору бивше Југославије.
-Знамо како се односе према српском народу у Словенији, гдје их има 200.000 , а немају статус ни националне мањине. У Хрватској Срби су протјерани, у Црној Гори, након референдума 2006.године ситуација је изузетно тешка за српски народ којег има више од 30 одсто. Има ли српског јединста – има, јер је српски народ један велики и историјски народ, рекао је Алорић.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!