Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКО ДИПЛОМАТСКО РАЗОЧАРЕЊЕ, ФИЛИП ИВАНОВИЋ: Црна Гора је кредибилна савезница, посвећена циљевима НАТО алијансе!

Црна Гора је посвећена и кредибилна савезница у НАТО-у и наставиће да доприноси јачању колективне безбједности, рекао је министар вањских послова Филип Ивановић, додајући да је држава посвећена стабилности Западног Балкана.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, Ивановић је учествовао на неформалном састанку министара вањских послова НАТО-а у Прагу.

рна Гора, као посвећена и кредибилна савезница, наставиће да доприноси постизању консензуса по бројним питањима од заједничког интереса, као и јачању колективне безбједности, рекао је Ивановић.

Он је указао на важну улогу и посвећеност Црне Горе стабилности и сигурности у региону Западног Балкана, који је, како је навео, високо на листи НАТО приоритета. Ивановић је истакао да ће Црна Гора наставити да подржава Украјину у борби за одбрану суверенитета, независности и територијалног интегритета, као и у остварењу њених европских и евроатлантских аспирација. Он је поновио да је Црна Гора, у складу са обавезама које проистичу из НАТО чланства, постигла циљ од два одсто БДП издвајања за сектор одбране.

Ивановић је указао и на важност јулског Самита НАТО-а, наводећи да он представља одличну прилику за обиљежавање важног јубилеја, али и сагледавање остварених резултата у кључном тренутку за европску и евроатлантску безбједност и стабилност.

НАТО у континуитету потврђује своју релевантност и способност да се прилагоди и одговори на растуће изазове, рекао је Ивановић, поздрављајући свеобухватно сагледавање безбједносних прилика на нивоу Алијансе, с акцентом на изазове и пријетње из свих стратешких праваца.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, састанак шефова дипломатија држава чланица Алијансе био је прилика да се размотре даљи кораци и приоритети у сусрет предстојећем самиту у Вашингтону, када ће се обиљежити и 75. годишњица Алијансе.

-Током сусрета је размотрено више тема од значаја, са фокусом на наставак пружања подршке Украјини, питање одвраћања и одбране са важном компонентом подјеле терета, а предмет дискусије била је и потреба снажења партнерстава које НАТО развија са међународним организацијама и државама широм свијета, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Ивановић је, на маргинама састанка, разговарао са званичницима НАТО-а и шефовима дипломатија Румуније, Хрватске, Сјеверне Македоније, Чешке, Пољске, Холандије, Словачке, Мађарске, Норвешке и Албаније.

Ивановић је, како је саопштено, том приликом истакао да је Црна Гора свјесна комплексности актуелног безбједносног тренутка и вишеслојних изазова са којима се суочава евроатлантско подручје, као и да држава настоји да конструктивно доприноси заштити заједничких вриједности и принципа.

ИЗВОР: адриа

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НИШТА НЕОБИЧНО, АЛБАНЦИ НА СТРАНИ ХРВАТА: ЦГ да се извини због Резолуције о Јасеновцу, подсјећањем на усташки злочин не можемо у ЕУ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

dajko

НЕСРЕЋНА ЦРНА ГОРА: Владислав Дајковић због Тита се не осјећа безбједно, пријете му смрћу јер сматра да треба да се уклони споменик Брозу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!