Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКО ДИПЛОМАТСКО РАЗОЧАРЕЊЕ, ФИЛИП ИВАНОВИЋ: Црна Гора је кредибилна савезница, посвећена циљевима НАТО алијансе!

Црна Гора је посвећена и кредибилна савезница у НАТО-у и наставиће да доприноси јачању колективне безбједности, рекао је министар вањских послова Филип Ивановић, додајући да је држава посвећена стабилности Западног Балкана.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, Ивановић је учествовао на неформалном састанку министара вањских послова НАТО-а у Прагу.

рна Гора, као посвећена и кредибилна савезница, наставиће да доприноси постизању консензуса по бројним питањима од заједничког интереса, као и јачању колективне безбједности, рекао је Ивановић.

Он је указао на важну улогу и посвећеност Црне Горе стабилности и сигурности у региону Западног Балкана, који је, како је навео, високо на листи НАТО приоритета. Ивановић је истакао да ће Црна Гора наставити да подржава Украјину у борби за одбрану суверенитета, независности и територијалног интегритета, као и у остварењу њених европских и евроатлантских аспирација. Он је поновио да је Црна Гора, у складу са обавезама које проистичу из НАТО чланства, постигла циљ од два одсто БДП издвајања за сектор одбране.

Ивановић је указао и на важност јулског Самита НАТО-а, наводећи да он представља одличну прилику за обиљежавање важног јубилеја, али и сагледавање остварених резултата у кључном тренутку за европску и евроатлантску безбједност и стабилност.

НАТО у континуитету потврђује своју релевантност и способност да се прилагоди и одговори на растуће изазове, рекао је Ивановић, поздрављајући свеобухватно сагледавање безбједносних прилика на нивоу Алијансе, с акцентом на изазове и пријетње из свих стратешких праваца.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, састанак шефова дипломатија држава чланица Алијансе био је прилика да се размотре даљи кораци и приоритети у сусрет предстојећем самиту у Вашингтону, када ће се обиљежити и 75. годишњица Алијансе.

-Током сусрета је размотрено више тема од значаја, са фокусом на наставак пружања подршке Украјини, питање одвраћања и одбране са важном компонентом подјеле терета, а предмет дискусије била је и потреба снажења партнерстава које НАТО развија са међународним организацијама и државама широм свијета, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Ивановић је, на маргинама састанка, разговарао са званичницима НАТО-а и шефовима дипломатија Румуније, Хрватске, Сјеверне Македоније, Чешке, Пољске, Холандије, Словачке, Мађарске, Норвешке и Албаније.

Ивановић је, како је саопштено, том приликом истакао да је Црна Гора свјесна комплексности актуелног безбједносног тренутка и вишеслојних изазова са којима се суочава евроатлантско подручје, као и да држава настоји да конструктивно доприноси заштити заједничких вриједности и принципа.

ИЗВОР: адриа

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!