Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ТРАЖИ ОД УНИВЕРЗИТЕТА: Заједно да поставимо ћириличне табле, уколико нећете, стављамо их сами!

Како би наш захтјев за постављање обиљежја(табли) реализовали молимо Вас да нам дате сагласност да одговарајуће табле поставимо, не тражећи од Вас ангажовање људских и материјалних ресурса, наводи се у допису Српског националног савјета упућеном Универзитету Црне Горе

Допис предсједника Српског националног савјета др Момчила Вуксановића, упућеног Ректору Универзизета Црне Горе прф. др Владимиру Божовићу преносимо интегрално:У коректној коресподенцији између Универзитета Црне Горе и Српског националног савјета везаној за постављање табли на ћириличном писму на зградама Ректората и универзитетским јединицама на којима оне не постоје дали сте право нашем захтјеву, и исти потврдили као оправдан.

Неспорно је утврдио и Заштитник људских права и слобода да Устав Црне Горе указује да је равноправност ћириличног и латиничног писма садржана у одредби члана 13. став 2. Устава. Њиме је прописано да су ћирилично и латинично писмо равноправни, што подразумијева да су у Црној Гори оба писма матична и да ниједно од њих нема карактер помоћног писма, те да имају исти дигнитет.

Ћирилично писмо је једно од најважнијих идентитетских питања српског народа у Црној Гори, стога инсистирамо да се наша Уставом гарантована права у најкраћем року доследно испоштују и остваре.

Како би наш оправдани захтјев за постављање обиљежја (табли), на Ректорату и универзитетским јединицама и на ћириличном писму реализовали молимо Вас да нам дате сагласност да одговарајуће табле, које недостају, поставимо не тражећи од Вас ангажовање људских и материјалних ресурса.

Не добијањем Ваше сагласности инсистираћемо да Уставом загарантована права задовољимо сопственим ангажовањем.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА”: У Бијелом Пољу ДПС-овци ћутали када су примања била 147 евра, данас критикују када су порасла на 450!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!