Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ, МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ: Наша иницијатива враћа ћирилицу у државне службе!

Иницијатива Српског националног савјета Црне Горе да се уважи уставна равноправност ћириличног и латиничног писма полако али сигурно враћа ћирилицу у државне институције Црне Горе, поручио је предсједник тог савјета Момчило Вуксановић.

-Подршка коју је Српски национални савјет добио од Заштитника људских права и слобода била је од изузетног значаја да се ћирилично писмо може поново видјети на државним институцијама Црне Горе, саобраћајним путоказима, а присутна је и све већа употреба ћириличног писма у штампању књижевних дијела најзначајнијих писаца Удружења књижевника Црне Горе, навео је Вуксановић у саопштењу.

Српски национални савјет је у претходном периоду указивањем на непоштовање и неусклађеност са Уставним нормама, према ријечима Вуксановића, показао на непосредан и јасан начин повређивање Уставне гаранције равноправности ћириличног и латиничног писма садржан у члану 13. ст. 2. Устава Црне Горе.

На основу које је Заштитник људских права и слобода упутио препоруку свим државним институцијама да у складу са својим надлежностима нормативно уреде и конретизују Уставну гаранцију о равноправности ћирличног и латиничног писма. Како не постоји ни један разлог за потискивање и напуштање ћирилице, ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лингвистички, ни вјерски, ни техничко технолошки, и како је ћирилица једна од основних одредница укупног идентитета Црне Горе њено напуштање значило би прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно, одрицање од свог историјског наслеђа, додао је Вуксановић.

У враћању равноправности ћириличног писма, сматра он, најмање је урађено у Министарству просвјете Црне Горе, институцији која би, каже, “требала да на најконкретнији начин чува идентитетско и културно наслеђе Црне Горе”.

Српски национални савјет ће наставити да кроз своје активности инсистира да ћирилично писмо у Црној Гори буде равноправно и у службеној а не само у могућој и дозвољеној употреби, закључио је Вуксановић.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА, МОЖДА СЕ ИПАК КРЕЋЕ: ДПС-у смркло, осталима свануло!

РАДАН НИКОЛИЋ: Апсурдно је да Теа Горјанц буде заговорник процесуирања сплитске “Лоре”!

ЈАКОВ СЕ ПРОБУДИО, ДО САДА ЖИВЕО НА МАРСУ: Политичка трговина са Србима му није сметала да засједне у фотељу предсједника државе, данас је осуђује!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Sjednica-SO-Niksic-Foto-RTNK-978x555

НИКШИЋКА ПОЛИТИКА: ДПС и сателити блокирали сједницу, стварају хаос и хоће револуцију – показали право комунистичко лице, сви који нијесу као они су фашисти!

BILEĆA

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

novakkotor

СРБИН БЕЗ МАНЕ: Новак Ђоковић свјетске туристичке оазе замијенио Котором!

romanovi-naslovna-750x430

НИКШИЋ, СРПСКИ ГРАД: Дани породице Романов од 17. до 21. јула!

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Идеја о обнови капеле на Ловћену је помиритељска, храм треба да граде сви у Црној Гори!