Насловна Вијести Култура Српске културне организације: Апсурд је да Срби буду највећи непријатељи Црне Горе!

Српске културне организације: Апсурд је да Срби буду највећи непријатељи Црне Горе!

Српске културне организације и институције: Српски покрет „Његош“, Српски национални савјет Црне Горе, Матица српска,- друштво чланова у Црној Гори, Књижевно друштво „Његош“ и Актив професора српског језика, Никшић данас су одржале заједничку конференцију за штампу на којој су изразили своју подршку утамниченим Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и његовим свештеницима.

Текст њиховог саопштења преносимо интегрално:

“Присуствујемо, не само најгрубљем показивању државне силе на епархију Будимљанску Никшићку, њеног епископа Јоаникија, и њено свештенство, него и елементарном и програмском затирању вриједности, на којима се темељила Црна Гора, – а то су витешка етика и етос, пожрвованост, човјекољубље, богољубље. Те су вриједности с највишом концентрацијом биле присутне у духовним поглавараима, то јест владикама Црне Горе. Име владика, у Црној Гори је и симболички и стварно уткано у оно што је есенција наше људскости,народног карактера, духовног и културног просвјећења, државотворности, части и имена Црне Горе.

Ових дана, тачније на дан Светог Василија Остроишког, славе овог града, и духовног стуба Црне Горе, без икакве најаве, брутално је ухапшен владика Јоаникије и седам свештеника Саборне Цркве у Никшићу.

Као што се зна, литија за дан Светог Василија није планирана од Епархије, отворено се најављивало да је ове године неће бити, мада су је неовлашћено најављивали неки лидери политичких парија.

Дан светог Василија био је велики дан у Никшићу и у Црној Гори. Духовни магнет заштитника овог града привукао је око 15 хиљада народа, који су чекали, да у славу Свеца, са својим владикама прођу овим градом, што се и десило. Иако су тим прекршене неке формалне мјере грађанске дисциплине, али ако ћемо дубље да погледамо, што смо обавезни у овом случају, владика је извршио Божију и народну вољу, дозволивши да се само прође градом, без икавих говора или бесједа. Бесједе наших владика окупљеном народу, чуле су се само у Цркви, што припада сувереном праву духовних предводника народа, посебно у овако смутним временима.Ваљда државна власт не очекује да се љубав према Богу и народу, може ограничити комуналним и санитарним прописима. Или, ауторитет приче о корони, да буде изнад ауторитета Бога и свеца у свом народу.

Још одраније, српска црква у Црној Гори, јавно, од стране челника режима, обиљежена је као „непријатељ“ своје државе. А то значи да је српски, државотворни народ , творац Црне Горе, обиљежен као њен непријатељ, што је невјероватан апусрд.

Дошли смо до смисла почетка овог текста,- на дјелу је најдрастичнији обрт у културном и духовном животу Црне Горе, – нова „државна“ страетегија Црне Горе, има за задатак да разори народне, културне и духовне конституенте, историјске чојске Црне Горе, да би се стварала нека нова Црна Гора, без духа, и без слободних људи. Без владика и без образа.

Дакле, да не би Црна Гора саму себе потрла, у име народа, историје, памћења, правде, части и образа, захтијевамо од државних власти, да хитно пусте из затвора владику Јоаникија и свештенике, и да престану са разарањем носећих вриједности на којима стоји историјска Црна Гора”.

Додају да овај текст потписују најзначајније личности из културног и духовног живота нашег народа академици: Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић, Миро Вуксановић, Рајко Петров Ного, Јован Делић, Рано Поповић, Синиша Јелушић; књижевници: Петар Сарић, Зоран Костић, Ђорђо Сладоје, Гојко Ђого, Благоје Баковић; професори: Радмило Маројевић, Иван Негришорац (пред. Матрице српске), Душко Певуља; књижевнци из Црне Горе: Илија Лакушић, Новица Ђуриућ, Радомир Уљаревић, Андрија Радуловић, Бећир Вуковић…

Најновији чланци

Досљедно комунистички, СНП: Гласаћемо како партија каже!

Посланици Социјалистичке народне партије (СНП) гласаће у парламенту онако како одлуче партијски органи, поручио је лидер те странке Владимир Јоковић, наводећи да у СНП-у...

И то је могуће, Душко Кнежевић открио: О болници у Мељинама разговарао сам са Здравковом кћерком!

Власник болнице у Мељинама Душко Кнежевић вечерас је, током видео укључења у програм РТЦГ, казао је како је о ситуацији у тој установи разговарао...

Црни Здравко, шта је доживио: Дритан поднио захтјев за смјену владе!

Грађански покрет УРА предао је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића. Из ГПт УРА су саопштили да неће симулирати...

Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!

Пише: Иван Милошевић Црном Гором се шири сплин комунизма, разлива се са екрана РТЦГ и "Вијести", захватио је стопостотни дио монтенегринске штампе, освојио срца дукљанских...

Андрија Мандић: Од љубави до ниских удараца, ДФ неће издати!

-Премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић су од велике љубави и грљења стигли до размјене ниских удараца и тешких оптужби, поручио је лидер...