Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКА ОТАЏБИНА: Пронађени и сахрањени посмртни остаци Војислава Михаиловића, Дражиног млађег сина!

Посмртни остаци Војислава Воје Михаиловића, млађег гина ђенерала Драже, пронађени су и сахрањени у Манастиру Дражевина код Вишеграда, преноси ”Србија”, гласило Покрета српских четника Равне Горе, у броју од фебруара 2024. године. Редакцију ”Србије” о овоме је обавестио најстарији члан Месног одбора Кливленд, Ранко Мајсторовић, чији брат Никола, Дражин пратилац, је такође сахрањен у Дражевини.

Ранко Мајсторовић пише: ”У сукобу са партизанима код села Булози, 21/22. маја 1945. године, погинуо је његов Војислав, син кога је имао са супругом Јелицом. Није било времена нити могућности да се његови посмртни остаци изнесу, па је сахрањен на брзину на локалитету чемерничке њиве у овом селу у кањону реке Праче.

 

Гроб Војислава Михаиловића, како су тада тврдили у Равногорском покрету Рогатице и Вишеграда, а према посведочењу које је остало у сећању потомака, налазио се у селу Булози (друм Рогатица – Месићи – Булози), на локацији чемерничке њиве и да су најближе куће породице Стојиновић. Гроб је био око 150 метара од њиховог имања, поред једне букве, од ушћа Чемернице у Прачу удаљен један километар ваздушном линијом, под углом од 45 степени… Село Булози, на чијем терену је погинуо и сахрањен син ђенерала Драже Војислав, спалили су муслимани 1992. године за време последњег рата. Сви су избегли, сада је пусто и припада општини Горажде.”

Равногорски покрет Рогатице и Вишеграда је још у јесен 2009. године известио о проналаску посмртних остатака Воје Михаиловића, који су до коначне сахране били похрањени у манастиру Добрун. У Дражевину су пренети 17. јула 2023. године. Сахрањени су поред гробова мајора Драгише Васиљевића, Благоја Ковача и Николе Мајсторовића, којима је споменик 2003. године подигао Ранко Мајсторовић. Воји је 17. јула 2023, подигнут споменик поред њиховог.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

АПРИЛСКИХ ДАНА 1945. ГОДИНЕ: Убијен војвода Павле Ђуришић! Слава му!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!