Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ У СВИЈЕТУ: Најстарија српска организација у Америци (СНО) обиљежила 110 година постојања – СРПСТВО увијек и свуда!

У цркви Светог васкрсења Христовог у Чикагу обележено је 110 година постојања најстарије српске организације у Америци, Српске Народне Одбране, коју је још 1914.године основао наш славни научник Михајло Пупин. Ово је уједно била прилика да СНО прослави и своју славу, Видовдан.

Све је почело Видовданском литургијом у цркви, коју је служио новопостављени владика Серафим, и освештавањем славског колача, којој је присуствовало руководство СНО, уз пригодну беседу.
А онда се догађај преселио у свечану салу, коју је српска дсијаспора из Чикага и околине, али и из Индијане, Висконсина… испунила до последњег места.

Домаћин славе је био Небојша Живковић, бивши председник СНО у Америци, који је уз актуелног председника Драгана Вујошевића пожелео гостима добродошлицу, подсећајући на речи оснивача организације Михајла Пупина. Међу гостима нашли су се и владика Серафим, који је благословио догађај, затим конзули Србије и Босне и Херцеговине Дамјан Јовић и Татјана Телић. Двоје дипломата поздравили су присутне и подсетили на углед и значај који СНО има у нашој дијаспори.

Желим Српској Народној Одбрани да у будућности привуче што више младих људи који би наставили традицију ове организације и омогућили да се српска реч чује и уважава и ван наше заједнице, поручио је конзул Дамјан Јовић, коме је ово било и последње обраћање и појављивање пре повратка у Србију, где ће преузети нову дужност државног секретара у Министарству спољних послова.

Специјални гост прославе, професор Милош Ковић, овом приликом одржао је -врло занимљиво предавање о Косовском завету.

-Косовски завет ће бити извор обнове, солидарности, можда и васкрсења српког народа, односно, ако донесемо другачију одлуку, следи нам оно што нам неће донети ништа добро у будућности, казао је Ковић, који је свој говор завршио поздравом: “Догодине у Призрену!” – што је наишло на велико одобравање присутних.

Фолколни ансамбл “Око соколово” је специјално за ову прилику извео пригодан програм састављен од традиционалних песама и игара, глумац Миленко Шишарица је одрецитовао стихове “Плаве гробнице” Милутина Бојића, а Марко Стојановић је на гитари свирао наше народне и духовне песме.

Српска Народна Обнова и њен председник Драган Вујошевић најавили су на крају да ће у будућности фокус окренути програмима и сктивностима које ће привући младе у дијаспори да се укључе у рад организације.

Извор: Serbiantimes

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПЕТРОВДАН 1941, ПРОГЛАШЕЊЕ НЕЗАВИСНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ПОД ИТАЛИЈОМ: ДАН КОЈИ ЈЕ УЈЕДИНИО НАРОД У ОТПОРУ ОКУПАТОРУ!

МАРИН ЛЕ ПЕН: Француска у ћорсокаку!

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!