Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

Нешвил је престоница америчке музике, град у коме су своје каријере почели великани попут Елвиса Прислија, Џонија Кеша и Доли Партон. Нешвил је такође и омиљена туристичка дестинација многих Американаца, али и место у коме живи из године у годину све већа заједница Срба, који овде долазе из свих делова Америке, а понајвише из Чикага.

Неки од њих досељавају због тога што им један од најперспективнијих И најбрже растућих градова Сједињених држава нуди боље могућности за запослење, други због чињенице да држава Тенеси не наплаћује порез на приход, а трећи опет због тога да би им деца имала образовање лишено политике и такозване Wоке цултуре.

Већина их одмах по доласку сврати у Српску православну цркву Свете Петке, која овде постоји од 2012 године, када ју је купила група парохијана, предвођена Божидарем Бошком Благојевићем, рођеним братом бившег гувернера Илиноиса Рода Благојевића, који је годинама био и председник црквене управе.

Парохија која стално расте броји око стотињак породица, од којих неке живе и по 200 миља далеко, чак у Мемфису, али се ипак сви окупе за велике празнике попут Божића и Ускрса.

Свакако треба поменути да у непосредној близини Нешвила постоји и српски православни манастир који је у потпуности изграђен прилозима Американаца који су протеклих година прешли у православље, а на његовом челу је игуман Марко, пензионисани српски свештеник кога је на захтев ктитора манастира послао митроплот Лонгин.

Наши људи се у Тенесију баве разним професијама, има ту власника камионџијских компанија као и оних који возе камионе, али и инжињера, доктора, пилота, архитеката, музичара…

На имању нас је добродошлицом дочекао млади свештеник Бојан Бановић, који овде служи од 2022.године, када је дошао из Охаја. Отвара нам врата цркве коју су вредни парохијани за кратко време и сопственим средствима успели да реновирају и прилагоде православним канонима.

Недостају само иконе али и оне ће убрзо, како каже наш домаћин, украсити зидове светиње…Сви они који би да помогну фрескописању храма Свете Петке у Нешвилу новац могу да донирају преко ОВОГ ЛИНКА или директно у цркви. за додатне информације можете се обратити оцу бојану на телефон 330 951 4690.

Погледајте шта је наш уредник Антоније Ковачевић забележио дружећи се са српском заједницом у престоници америчког Југа…

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!