Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

“Гурање” резолуције о Сребреници у Генералну скупштину Уједињених нација, “гурање” је БиХ ка мирном разлазу, упозорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик из Санкт Петербурга.
Предсједник Србије Александар Вучић позвао је у Њујорку земље чланице Генералне скупштине УН да гласају против нацрта резолуције, објашњавајући им да је поднесена без консултације Срба.

Због прекорачења овлашћења и кршења Устава, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

Српски народ никада неће пристати на наратив политичког Сарајева и дијела међународне заједнице о наводном геноциду у Сребреници, изјавио је предсједник Српске. Уколико се резолуција о Сребреници усвоји, ситуација ће се драстично промијенити након 2. маја, упозорава Додик.

У нашим међусобним односима то ће бити “Кинески зид”, јер ми немамо ниједан разлог да с њима било шта дијелимо. Не желимо ни ваздух да дијелимо, а камоли било какве друге вриједности. Читавом једном народу гурате етикету тако нечега. Свјесни да то није постојало. Имате највеће ауторитете у области геноцида који кажу да то није био геноцид – каже Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да је поднијела кривичну пријаву против Лагумџије због непоштовања Устава.

Лагумџија је добио кривичну пријаву. То ће бити свако други ко не поштује Устав. Видјећемо какво нам је правосуђе – истиче Цвијановић.

Разлог за пријаву је Лагумџијино једнострано и самовољно дјеловање у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлаштења Предсједништва БиХ.

Злоупотреба службеног положаја, напад на уставни поредак и све што је прекршио. Добио је инструкције. Он је радио самостално и по инструкцијама /бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса/ Бећировића – каже Цвијановић.

Предсједник Србије у Њујорку представницима држава чланица УН објашњава позицију Србије поводом најављене резолуције о Сребреници. Вучић тражи да се резолуција повуче и позива земље чланице да гласају против нацрта.

Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дијели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима, ова резолуција је иницирана иако није донијета консензусом и уперена је против једног народа – каже Вучић.

Русија неће подржати ту резолуцију која би могла да отвори Пандорину кутију, изјавио је амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја. Додао је да резолуција подршку неће добити ни од многих земаља чланица УН.

Наравно да смо разговарали о овом неславном приједлогу резолуције о Сребреници, коју промовише Њемачка и друге земље. Ово се не ради са добром намјером, али то добро знају и предсједник Вучић и Русија. Знамо да ова резолуција неће допринијети помирење, управо супротно. Продубиће тензије на Балкану – рекао је Небензја.

Мисија Србије при УН и наредних дана наставља разговоре са представницима више од 120 земаља како би их упознала о озбиљним посљедицама по односе у региону уколико Резолуција о Сребреници буде усвојена.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!