Насловна Политика Србија и Евроазија: Тржиште за српски сир, вино и шљивовицу!

Србија и Евроазија: Тржиште за српски сир, вино и шљивовицу!

Споразум о слободној трговини Србије и земаља Евроазије који је за ратификацију одобрила влада Русије, неће само у потпуности ускладити услове трговине Белорусије, Казахстана и Русије са Србијом, са којом већ имају билатералне споразуме, него и са Јерменијом и Киргистаном.

То каже Антон Цециновски, шеф одељења Департмента за трговинску политику Евроазијске економске уније.

Када смо закључили нови споразум, који је сада у поступку ратификације, решавали смо два задатка – први је био унификација трговинског режима између свих држава чланица Уније и Србије, а други је отварање српског тржишта за робу из Јерменије и Киргизије. Што се тиче српске робе, Срби су били веома заинтересовани да повећају испоруку одређених врста сирева, добију одређену квоту за испоруку цигарета, а још један од главних интереса Србије је извоз одређених алкохолних пића, конкретно, традиционалних српских пића – вињака и ракије. У принципу, имамо традиционални портфељ испорука и јасно је да је Русија главно продајно тржиште по обиму – углавном је то пољопривредна група производа, пре свега јабуке које су и наше руске колеге почеле активно да испоручују након увођења санкција, каже Цециновски.

Према овом споразуму Србија ће у земље Уније моћи да без плаћања царина извезе 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчијег сира и неограничене количине воћних ракија, али остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Иако овај споразум даје шире могућности, Цециновски истиче да се не очекују драстичне промене у смислу структуре и обима испорука, с обзиром да је „већина земаља чланица Евроазијске економске уније већ имала споразуме о слободној трговини са Србијом и да објективно имају веће економије него Јерменија и Киргистан“.

Чињеница да је руска Влада одобрила ратификацију Споразума о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Србије представља потврду добрих пријатељских и економских односа између Србије и Русије, наглашава Цециновски.

Он такође додаје да постоји широк спектар роба које Русија испоручује Србији.

Јасно је да је значајан део робе из енергетске групе, али истовремено испоручујемо и машине, опрему, а новим споразумом смо мало проширили обим робе која је ослобођена царине приликом увоза у Србију и додали смо, чини се, дизалице и фитинге за цеви, рекао је Цециновски.

Према његовим речима, српско тржиште је интересантно за земље Евроазијске економске уније, с обзиром да су већ успостављени дугорочни трговински односе са Србијом и нико не жели да изгуби преференцијални приступ српском тржишту.

Можда то нису неке гигантске бројке када говоримо о трговинској сарадњи, али са становишта важности принципијаног одржавања пријатељских и обострано корисних трговинских и економских односа, то је изузетно потребно, истакао је Цециновски.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...