Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРАМНО САОПШТЕЊЕ АМЕРИЧКЕ МИСИЈЕ ПРИ ОЕБС-У: Да им захвалимо што су нас бомбардовали!

Пише: Јелена Чалија (РТ Балкан)
Употреба силе била је неопходна у светлу тешке хуманитарне кризе, растућег броја избеглица и претњи по међународни мир који је представљао Милошевићев етнонационалистички режим, саопштила је америчка мисија уочи годишњице НАТО агресије на СР Југославију.
Пре 25 година, након што су исцрпљена сва дипломатска средства, НАТО је покренуо операцију “Удружена сила” која је имала један циљ – да оконча бруталну кампању етничког чишћења коју је спроводио режим Слободана Милошевића, саопштила је мисија Сједињених Америчких Држава при ОЕБС-у поводом годишњице бомбардовања СР Југославије, желећи, очигледно, да ода почаст операцији Северноатлантске алијансе.
Тешка хуманитарна ситуација на Косову и Метохији и неки махнити националиста који прети целом свету (чиме, остало је недоречено) нису били довољни за Савет безбедности Уједињених нација који је, по логици америчке верзије из комеморативне поруке, окренуо главу од гнусних и бројних злочина на КиМ, па је НАТО био приморан да почне војну операцију без њиховог, нагласимо, неопходног одобрења.

Данас је то и тако свеједно. Једна од тековина “хуманитарне операције” којој почаст одаје америчка мисија ОЕБС-а је и то што је међународно право постало релативно, као и потписани споразуми, дате гаранције, преузете обавезе. Кога је, на пример, данас на Западу истински брига за документ произашао из њихове спасилачке мисије, Резолуцију 1244? Суштински, америчка мисија није морала о годишњици НАТО агресије да поручи ништа више од наслова. Који гласи: “25 годишњица НАТО одговора на хуманитарну кризу на Косову”. Још само да им се захвалимо што су нас бомбардовали.

И да се подсетимо, јер годишњице су прилика и за то.

Једини циљ бомбардовања, како је означен у овој поруци, окончање етничког чишћења на КиМ, спровођен је бомбардовањем мостова, зграде телевизије, болница, засипањем касетним бомбама пијаца, гађањем возова, фабрика хемијске индустрије, чак и једне амбасаде. Право је чудо што у овом “праведном гневу” није гађана и Народна библиотека, коју у оба светска рата нису мимоишли немачки бомбардери. Ко ће га знати, можда Немци имају нека ауторска права на то, док су заштитни знак савезничког бомбардовања више насумични циљеви и колатералне штете. 

Четврт века касније, ништа се није променило у америчкој политици, ако је судити по овој краткој, али поучној и крајње увредљивој поруци. Жртве су били Албанци, српски режим био је бруталан и етнонационалистички, НАТО је био “гуд гај”, Слоба је био “бед гај”.

И све се завршило хепиендом у којем су Албанци спасени од истребљења, а светски мир од Слободана Милошевића.

Као Холивуд, само да се смрзнеш.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

ИМА ИХ И ДАЉЕ: Комесари у мантији!

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!