Насловна Политика СНО Васојевића: Томо Оташевић предсједник добровољаца у Мурину!

СНО Васојевића: Томо Оташевић предсједник добровољаца у Мурину!

Руководство Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине у Мурини је именовало је апсолвента пољопривредног -биотехничког факултета у Подгорици Тома Оташевића, за новог предсједника Удружења ратних добровољаца за мјесну организацију Мурино умјесто недавно преминулог учитеља у пензији Крста Зоговића.

Делегација Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине у саставу: Горан Киковић,предсједник,Давид Лалић,потпредсједник,Радован Обрадовић,члан и Драгослав Вукићевић,предсједник младих Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине посјетила је Мурино и том приликом одржала састанак на коме је разговарано о раду Удружења ратних добровољаца Мурине која је чланица Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Киковић је овом приликом говорио о ствареним плановима у 2020 години и циљевима и задацима савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине чији је предсједник.

Према плановима за 2020.годину Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине је успјешно организовала низ манифестација као што су: “Савинданске свечаности“, “Сретењске свечаности“, као и традиционалну културно-историјску манифестацију која се сваке године одржава у марту мјесецу под називом “Пријатељски и братски сусрети кроз мјеста и градове Србије“, која је одржана упркос корони од 12.до 15.марта у Краљеву, Крагујевцу и Београду.На тим свечаностима су промовисана дјела аутора из Васојевића и наш часопис “Глас Холмије“,који се чита и у овим срединама. Организоване су и традиционалне “Видовданске свечаности“,на којима су учествовали наши признати васојевићки историчари, књижевници, писци, пјесници и гуслари,а додијељене су и традиционалне Видовданске награде и то професору Благоју Шарићу,књижевнику Вулку Шћекићу и писцу,пјеснику и гуслару Миловану Кубуровићу. И ове године је одржан традиционални ,“Чакорски меморијал-Бранка Радева Ђукић“,који се одржава на дан убиства 2.септембра гдје су историчари, књижевници, пјесници и гуслари евоцирали успомене на лик Бранке Ђукић. Онда је такође одржана још једна традиционална културно-историјска манифестација “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“,која је ове године одржана од 9.до 16.октобра под слоганом :“НЕЗАБОРАВЉЕНЕ БИТКЕ И БОЈЕВИ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ“-истакао је професор Горан Киковић.

Он је казао да је задовољан са радом савеза Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине,који чине: Уружење добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Српско историјско- културно друштво “Никола Васојевић“- Беране, и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору,као и осталих удружења која тијесно сарађују са нама.Он истакао да су у руководству задовољни са планираном динамиком изласка часописа “Глас Холмије“,који је препознат као народно гласило у Васојевићима а и шире.покренили смо ове године теренски рад на писању репортажа о актуелностима из Васојевића и Лимске долине, тако да смо за сада задовољни са пријемом грађана који се на терену упознају са нашим часописом.

И у наредној 2021.години зацртали смо да реализујемо традиционлане манифестације а активно ћемо се укључити и око пописа сатановништва који је за нас Срби много значајан и битан. Увидом у неспорну историјску грађу не може се довести у питање да су Срби аутохтон народ у Црној Гори који је у свим раздобљима историје као стуб ослонац био конститутиван у свакој трансформацији њене власти. Свођење српског народа на статус националне мањине у данашњем Монтенегру био би нонсенс да иза таквог инжињеринга није намјера најдубљег понижења Срба у историји Црне Горе, што је константа досадашње депеесовске власти. Зато, у промијењеним околностима након недавно одржаних избора, Срби морају да своје националне интересе промовишу јавно, легално, не само кроз рад електронских и писаних медија, већ приликом сваке скупштинске расправе у Парламенту Црне Горе и, посебно, у капиталним државним пословима какав је бесумње предстојећи попис становништва у Црној Гори. Зато, са пуном свијешћу о неотуђивости права на национално самоопредјељење и властити идентитет, свако од нас треба да истинито одговори на једноставно питање “Ко сам ја?“, без страха или снебивања да својим немуштим ставом иде на туђу вођеницу, јер је то цондитио сине qуа нон односно неопходан услов без кога се нешто не може замислити или провести. Са тим сазнањем и вјером у у успјех, српски народ у Црној Гори може још једанпут да покаже да је доминантни стуб конститутивности ове државе који се никакавим перфидним манипулацијама не може урушити, подсјетио је он.

Киковић је и додао да жели да предстојећи попис становништва коначно афирмише предоминантност српског корпуса у Црној Гори, позивам све људе да се на њему слободно и искрено изјасне о свом националном идентитету. Да се већ једном поштено пребројимо!

Потом је присутне поздравио потпредсједник Давид Лалић,је казао да смо успјели да у овој години издамо четири броја часописа “Глас Холмије“(42-45) и истако да су све планиране активности око издања књига и часописа у издању Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ -Беране, тј. часопис за књижевност,историју и културу “Глас Холмије“ и књиге аутора окупљених око овог друштва и СНО у 2020. години у потпуности реализоване.

Такође је на сатанку истакнуто значај обнове рада Удружења за Мурино и избор младог човјека на челно мјесто ове организације.

Лалић је истакао да се Српска народна одбрана ове године побратимила и успоставила пријатељство и братску сарадњу са Удружењем Васојевића Крагујевца,гдје је Горан Киковић потписао споразум са Верољубом Кастратовићем 12.марта 2020.године. И такође сличан документ је потписан 1.октобра 2020. године са Савезом Срба из Црне Горе у Београду и са предсједником поменуте организације Жељком Чуровићем. Усвојене су и три декларације током ове године и то: Свинданска,Видовданаска и Преображенска.Са којих су упућене поруке да се ријеше на миран и демократски начин нагомилани проблеми у Црној Гори.

На самом крају присутнима се захвалио Томо Оташевић који је овом приликом такође изабран и за члана предсједништва Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Томо Оташевића је рођен19.06.1996 године од оца Данила и мајке Винке,дјевојачко Гарчевић.Основну школу завршио у Мурини,Средњу пољопривредну у Плаву. Сада је студент-апсолвент пољопривредног -биотехницког факултета у Подгорици . И ако млад познат је као организатор многих меморијално- спортских манифестација у Мурини. Љубитељ је кошарке. Члан је ГО Социјалистичке народне партије и некадашњи предсједник Општинског Одобра -Плав . Доказани је српски патриота.

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...