Насловна Магазин Сноуден: Како нас „паметни“ телефони шпијунирају и како то спречити

Сноуден: Како нас „паметни“ телефони шпијунирају и како то спречити

Мобилни телефони све информације скупљају унапред у нади да ће једног дана оне бити корисне, рекао је о систему масовног наџора Едвард Сноуден.

Едвард Сноуден, бивши радник ЦИА, сарадник НСА и узбуњивач који је 2013. добио азил у Русији, након што је разоткрио тајни амерички програм масовног прислушкивања, гостовао је код популарног водитеља Џоа Рогана.

Сноуден је као гост Џоа Рогана у емисији „Експиријенс“, која је трајала готово три сата, описао како нас тачно „паметни“ телефони које користимо шпијунирају и шта можемо да урадимо како бисмо то избегли, преноси хрватски портал „Индекс“.

Велика ствар која се променила од 2013. је то што је сада мобилни апарат на првом месту“, рекао је Сноуден, објашњавајући како се прислушкивање данас углавном спроводи преко „паметних“ телефона, јер их људи користе чешће него рачунаре.

„Имате мобилни негде у соби. Он је искључен — бар му је екран искључен. А ако вам неко пошаље поруку — екран ’оживи‘. Како се то догоди?“, питао је Сноуден.

БЕЛЕЖИ СЕ СВАКИ КОРАК

„Кад год је ваш мобилни укључен, постоји запис ваше присутности на том месту. Сваки ’смартфон‘, мобилни уопште, стално је повезан с најближим одашиљачем. Чак и кад је екран искључен и мислите да не ради ништа, не можете то видети јер су емисије радиофреквенција невидљиве, али он ’вришти‘ у етар, говорећи ’ту сам, ту сам‘…, покрети вашег мобилног су покрети вас као особе и често су јединствени и може вас се идентификовати преко њих“, казао је Рогану.

„То значи да кад год носите мобилни, кад год је укључен, постоји запис ваше присутности на том месту, који стварају компаније“, додао је он.

„Оне не морају држати те податке вечно, у ствари нема доброг разлога да их држе вечно, али те компаније виде то као вредне информације“, напоменуо је, додавши да су ти подаци раније били пролазни, али сада се чувају заувек: „Нема везе јесте ли учинили нешто погрешно или сте најобичнија особа на свету, јер тако масовни наџор функционише“.

„Тако се ствара ’основна колекција‘, што је еуфемизам владе за масовни наџор. Они напросто скупљају све то унапред у нади да ће једног дана бити корисно“, додао је Сноуден, јављајући се видео-линком с непознате локације у Русији.

„А ту говоримо само о томе како се повезујете на мобилну мрежу. Не узимамо у обзир све оне апликације који контактирају с вашом мрежом још чешће (него ви)“. Нагласио је: „Морамо идентификовати проблем. А проблем с коришћењем ’смартфона‘ данас је што немате појма што раде у било којем тренутку“.

Посебан проблем с данашњим „паметним“ телефонима је што им се не може извадити батерија, као са старим, „глупим“, чиме се осигурава да нису тајно укључени. Но, за обичну особу довољно је и једноставно искључити мобилни, закључио је Сноуден.

Најновији чланци

Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је вечерас гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да је очекивано да Мило Ђукановић даје изјаве...

Милосрдна ДПС мајка-Драгица Секулић: Из џепа грађана плаћала љетовања у Будви!

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да је Министарство економије, на чијем је челу била министарка Драгица Секулић, незаконито плаћало љетовања запослених у Будви. Евидентирано...

Предности монархије: Краљ не влада, него управља!

Приметно је да доста људи не зна шта је заиста уставна парламентарна монархија, које су одлике и специфичности овог система, каква су овлашћења и...

Марија Захарова: Смијешном Западу који прекраја границе, сметају нове границе!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су смешне тезе европских земаља о томе да је Русија решила да „прекроји карту...

Конспиративни курир ДПС-а или спашавање редова Мила, Данијел Живковић: Спасили смо Данијелу да нам Бранка не би смјенила вођу!

-Скупштину требало предати Бошњак да би се Ђукановић смијенио без мишљења УС Скупштину је требало предати потпредсједници парламента Бранки Бошњак како би се Миодраг Лекић...