Насловна Почетна Реакције на хапшења новинара: Сулудо понашање власти

Реакције на хапшења новинара: Сулудо понашање власти

Новинарима је потребно погодно окружење које ће им омогућити да раде безбједно и без страха од малтретирања, политичког притиска, цензуре или прогона и Европска комисија ће пажљиво пратити развој догађаја у Црној Гори, поручили су из Европске комисије.

Они су подсјетили да је слобода изражавања и медија једна од основних вриједности ЕУ и кључни елемент процеса придруживања Црне Горе.

Као што је раније речено, не коментаришемо појединачне случајеве. Међутим, евентуалну повреду закона требала би да рјешавају надлежни домаћи органи, у складу с националним законодавством и релевантним међународним и европским стандардима, одговорили су из ЕК поводом хапшења новинара и главних уредника портала Борба и ИН4С, Дражена Живковића и Гојка Раичевића због сумње да су починили кривична дјела изазивање панике и нереда.

Подсјећају да је у извјештају ЕК о Црној Гори за 2019. наведено да није постигнут напредак на пољу слободе изражавања и да постоје упорни изазови у разумијевању улоге слободних медија.

Наставићемо пажљиво пратити развој догађаја у контексту преговора о приступању. Као општи принцип, очекујемо да све медијске куће у Црној Гори дјелују у складу с највишим професионалним и етичким стандардима, поручује ЕК:

Медијски аналитичар и дугогодишњи новинар Драгољуб Душко Вуковић рекао је да има много других институција које би у тим случајевима требало да стану у одбрану истине и квалитетне информације.

Може се поднијети кривична пријава и покренути процес без хапшења. Сулудо је стављати лисице некоме ко не пружа отпор и спреман је да разговара. То није порука ‘имајте боље новинаре, имајте боље медије’ већ ‘ми смо лоши момци’. Не можемо бранити лоше новинарство тамо гдје га има, али мислим да је ово најгори могући начин да се боримо против лошег новинарства, казао је Вуковић.

Он сматра да се олако потеже за квалификацијама изазивање панике и нереда, под тим се много шта може подразумијевати.

Ако бисмо сад анализирали шта све чине институције система, па ставили у ову призму, могли бисмо много шта наћи у ономе што су званични подаци, а што може да изазове озбиљну забринутост јавности, а да не говоримо о паници и нереду, казао је Вуковић.

Он сматра да ако друштво жели да се бори против лажи у медијима, онда мора да се види шта институције система чине за добро информисање, подсјећајући на покушај прављења новог закона о слободном приступу информацијама према којем се све може прогласити тајном.

Ако хоћете да покажете жељу да се друштво демократизује, да има нормалну комуникацију унутар себе, не можете то на овај начин чинити, а с друге стране затварати све институције система, навео је Вуковић.

Извор: Вијести

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...