Насловна Почетна Рајнке и проклета Америка: Безбједњаци само НАТОВЦИ!

Рајнке и проклета Америка: Безбједњаци само НАТОВЦИ!

Подстичемо мандатара Здравка Кривокапића и остале челнике већинске коалиције да обезбиједе да појединци који ће бити изабрани на функције у новој влади, посебно на осјетљивим положајима у безбједносном сектору, имају доказану посвећеност западним вриједностима, суверенитету Црне Горе и евроатлантском курсу, који укључује и одговорности чланства у НАТО-у, саопштила је амбасадорка САД у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке.

Она је у интервјуу за „Дан“ истакла да су унапређење владавине права и супротстављање организованом криминалу били и остали кључни изазов и најважнији задаци Црне Горе у изградњи њене сигурне евроатлантске будућности.

Недостатак напретка у овој области показао се главном препреком ка чланству у ЕУ. Наша су очекивања од нове владе иста као и очекивања грађана спровођење конкретних реформи, како би се сузбила корупција, рекла је Рајзинг Рајнке.

Говорећи о томе каква су њена очекивања од нове владе и саопштеног става према спољнополитичком курсу Црне Горе, амбасадорка је подсјетила да су, након споразума који су 9. септембра потписали челници три коалиције које су освојиле већину посланичких мјеста у парламента, Сједињене Државе поздравиле њихово обећања да ће Црну Гору задржати на евроатлантском путу, те наставити кључне елементе црногорске вањске политике и дати приоритет реформама неопходним за убрзање приступања ЕУ.

Много сам пута рекла да ће акције говорити више од ријечи и сада, док чекамо да се формира нова влада, вријеме је да мандатар Здравко Кривокапић, предсједник парламента Алекса Бечић и Дритан Абазовић споразум о принципима претворе у конкретне акције, почевши од састава нове владе, казала је Рајзинг Рајнке.

Чврст, каже, вјерује да ће „инклузивна, толерантна Црна Гора, у потпуности интегрисана у западне институције, довести до већег просперитета и свјетлије будућности свих грађана Црне Горе“.

Та визија је у складу и са жељама грађана Црне Горе од којих велика већина жели да њихова земља заузме достојно мјестоуз слободне и демократске државе Европе, казала је она..

САД, као држава савезница Црне Горе у НАТО-у, како је рекла, имају јасан став по питању безбједносног сектора, као најосјетљивијег за нову владу, али и за НАТО.

Подстичемо мандатара Кривоканића и остале челнике већинске коалиције да обезбиједе да појединци који ће бити изабрани на функције у новој влади посебно на осјетљивим положајима у безбједносном сектору имају доказану посвећеност западним вриједностима, суверенитету Црне Горе и евроатлантском курсу, који укључује и одговорности чланства у НАТО-у. Бити члан НАТО-а подразумијева конкретне акције које доприносе јачању колективне безбједности савеза, од испуњавања циљева који се односе на трошкове за потребе одбране, до одржавања војних вјежби ради побољшања војне готовости, и Сједињене Државе ће с поносом подржати нову црногорску владу састављену од појединаца посвећених тим циљевима, казала је она.

Мирни пренос власти, те сарадња широм политичког спектра и робусна расправа о политици обиљежја су, каже она, развијених демократија.

Похваљујем ДПС за подршку мирној демократској транзицији и у потпуности очекујем да одлазећа влада помогне новој влади током овог периода. Истовремено, дужност нове владе је да тежи продуктивној сарадњи с мањином у парламенту; као и са предсједником и локалним лидерима из различитих политичких странака. Такође, позивам ДПС да игра конструктивну улогу у опозицији. То је у најбољем интересу Црне Горе и црногорских грађана, казала је амбасадорка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Антисрпски грађански профил, Божена Јелушић: Све што је српско сумњиво је!

Пише: Иван Милошевић Божена Јелушић не може ни "а" да зуцне, а да се не огребе о Весну Братић. Спорно Божени све што Весна каже,...

Епископ Јоаникије: Да се не одлаже избор владе, однос државе и цркве мора бити цивилизован!

Митрополија црногорско-приморска само очекује да се формира влада, а то је сада одговорност победничке коалиције и нове парламентарне већине, каже за "Спутњик" владика будимљанско-никшићки...

Америка: Трамп одобрио пренос власти на Бајдена!

Доналд Трамп одобрио је пренос власти на демократског кандидата Џоа Бајдена, али је касније написао да никада неће одобрити резултате избора за које и...

Јад до јада: ЦГ за двије године добија 5Г мрежу!

Најважнијии изазови који очекују Агенцију за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП) у наредном четворогодишњем периоду су несметано функционисање и даљи развој електронских комуникационих...

Аутизам ДПС љекара: Да ли врапци могу да лете до 15 сати?

Пише: Иван Милошевић Невјероватан је емотивни, политички и јавни аутизам ДПС љекара! Бобан, Нермин, Сенад и остали заједно су прешли пут од корона фри земље...