Насловна Почетна Рационална анализа, Милош Вуковић: Новој влади треба дати 1000 дана, чекају нас...

Рационална анализа, Милош Вуковић: Новој влади треба дати 1000 дана, чекају нас тешке економске године!

Нова влада мора да се формира брзо, да окупи најбоље што Црна Гора има и да је подрже и власт и опозиција, јер је ситуација изузетно тешка каже за РТС економиста Милош Вуковић, анализирајући пред каквим је економским изазовима држава и будућа влада. По њему је модел развоја базиран на туризму неодржив, баш као и актуелни буџет, док су очекивања грађана од нових власти претерана.

Милош Вуковић је економиста, директор Фиделити консалтинга у Подгорици и на почетку разговора каже нам да нерадо иступа у јавности, али да су га прилика и околности у Црној Гори приволеле на разговор за „РТС“. Своје виђење економских прилика износио је у текстовима за Вијести. Напомиње да се не бави политичким темама, да му је фокус интересовања само економија. Коју у Црној Гори није лако одвојити од политике.

Економија, корупција, нација или пандемија, шта је данас приоритетно питање за Црну Гору?

Сматрам да је приоритет број један економија. Нема разлога за превелику еуфорију, која је колико видим ових дана евидентна у Црној Гори из простог разлога што нас чекају јако тешка времена, чека нас јако тежак крај године и први квартал 2021. године који је традиционално у финансијском смислу захтјеван.

Такође сматрам да ће економија у дужем року бити приоритет свих приоритета сваке наредне владе, како ове наредне која се помиње тако и влада која ће се формирати након ње из простог разлога што досадашњи модел развоја који је евидентан у Црној Гори последњих осам година, када смо почели преговоре са ЕУ, није донио жељене резултате.

Тај економски модел раста је био погрешан и довео је до тога да нас коронавирус упозори, нажалост јако касно, да ослањање на туризам као примарне економске гране која по свјетском Савету за туризам и путовања доприности чак 33 одсто домаћем бруто производу заиста открије све оне несаршености нашег економског система који се до сад на неки начин крпио, да се колоквијално изразим, огромним задуживањем.

Подсјетићу вас да је посљедњих осам година БНП растао знатно ниже од пораста јавног дуга који је преко два пута нарастао за последњих осам година. Истовремено, плате и пензије су стагнирале, заправо људи данас имају мању куповну моћ него прије осам година због дјеловања инфлације. Упозоравање људи да се са 145 еура минималне пензије или са 289 еура просечне пензије не може живјети живот достојан човјека је нажалост дошло касно и прича о предимензионираној јавној управи ће свакако доћи на дневни ред.

И због тога вјерујем да се крупне социоекономске разлике које су настале због неравномјерне и неравноправне расподјеле богатства које је акумилирала Црна Гора неспорно у посљедњем периоду ће бити питање свих питања наредне владе јер у овод држави не можемо сви имати једнако, али морамо да имамо довољно за живот достојан човјека. И да се та новостворена вриједност која је несумњиво настала адекватно расподели.

Постоји ли опасност да се клатно националног незадовољства заљуља на другу страну и да просто прође поред економије и да национална питања поново буду важнија од економских? Да ли се прибојавате тога?

Апсолутно не. Сматрам да ће се прва влада, када људи дођу на своја радна мјеста првог дана суочити са врло крупним одлукама и изазовима које ће морати одмах да решавају. Они ће морати да направе неку ревизију пословања, да видимо колико новца има у државном буџету, колико новца има у државним предузећима, колики је то број запослених који тренутно раде у државној управи у почети да повлаче одређене потезе који неће бити популарни.

Због тога је потребан што шири консензус, што шира подршка овој влади у било ком смислу, чак и ако долази из опозиционих клупа.

Понављам, било ко да је победио на овим изборима чекала би га тешка јесен, тешко прољеће.

Имамо најаве СЗО да ће тек у другој половини наредне године бити вакцине за коронавирус тако да ће и следећа туристичка сезона бити изузетно изазовна. Мислим да наредна влада имамо озбиљне изазове да се под број један формира, да под број два скупи најбоље људе у овој држави и под број три да крене да ради, а очекивања су превелика. Због тога мислим да очекивања треба спустити, треба бити реалан и рећи да испод десет година мандата било којих влада бити јако тешко променити модел економског раста.

Сви причају о диверсификацији економије, али она се не дешава преко ноћи. Дакле, један модел раста који се заснива на туризму као примарној дјелатности апсолутно није прихватљив. Али ми морамо да знамо да диверсификација у пољопривреду, у ИТ, у лаку индустрију и евентуиално друге индустрије је јако тежак процес са великом дозом неизвјесности.

Ипак, мислим да уколико се закрпе све рупе у буџету, уколико се ендемска корупција по признању САД, наших главних спољнополитичких партнера, сведе на најмању могућу мјеру сматрам да Црна Гора у наредне четири године може доћи на „зелену грану“ и кренути путем значајнијег и бржег опоравка.

Колико је важно да се влада формира брзо?

То је веома важно и можда једно од најважнијих питања у Црној Гори данас зато што ће ти људи првог дана да се сретну са питањима као што је комбинат алуминијума, као што је Монтенегро ерлајнс, као што је одређени ниво тендера који се расписују у овој држави, већ сам помињао ендемску корупцију.

Дакле, постоје озбиљни изазови пред овом владом и мислим да што се пре санира пре ће се направити ребаланс буџета који је неопходан ове године јер ранији ребаланс који је усвојен у јуну мјесецу је био потпуно нетачан. Тадашња влада је рекла да ћемо остварити 60 одсто од туризма, а остварили смо свега пет или десет одсто.

Тако да ће рупа у буџету бити јако велика и ове године и због тога кажем да ће крај ове године, а нарочито први квартал идуће године бити један од најтежих квартала у мирнодопској, славној историји државе Црне Горе.

Политичка или експертска влада, шта вама боље звучи?

Мислим да треба да буде микс. И да људи из својих редова из политичких партија дају људима озбиљне функције и да то буду провјерени људи из политичких организација због тога што ће се сретати са тешким изазовима и на рамена ће им пасти веома тешко бреме које они могу да издрже само уз јаку политичку подршку.

Због тога апелујем не само за политичку подршку актуелне власти већ и тренутне опозиције. Да дају збиља подршку свим реформским законима јер ово неће бити тако лако. Биће тешко измјенити досадашњи модел економског раста. То неће бити могуће без радикалних резова у одређеним сегментима, а у неким другим без финог подешавања.

Ово о чему говорите је позив на велику политичку стабилност у држави. Црна Гора је, барем у овом тренутку, снажно подељена. Је ли могуће постићи ту стабилност брзо или уопште?

Не вјерујем да је Црна Гора снажно подијељена у овом тренутку. То су неке индуковане подијеле које ће врло брзо спласнути чим се формира нова влада, чим људи буду изашли са реалним подацима мислим да ће све стране схватити важност критичног историјског момента који се догодио 30. августа и да ће се суочити са реалном сликом црногорске економије и црногорског друштва у целини.

Због тога је битно да све стране у процесу добро разговарају и раде на припреми најбољих решења за извлачење ове државе из кризе.

Подсјетићу још једном, већина је 41 наспрам 40, а ја бих волио да буде што већи број људи који ће подржавати рад ове владе јер вјерујем да ће бити транспарентна, некорумпирана и сачињена од најбољих и најпоштенијих људи који ову земљу у овом тренутку могу да воде.

Не верујете да би главни циљ опозиције могао да буде рушење владе и повратак ДПС-а на власт?

Ја нисам политичар и посматрам ствари из економско-социјалне ситуације. Као што сам рекао, у наредних пола године чекају нас тешка времена ко год да буде на власти. Црна Гора је мада држава са 620,000 грађана и невероватно је да тако мала земља има овако лоше економске индикаторе.

Због тога мислим да треба да се лобира да сви заједно, колико је год могуће подржимо економске потезе које буде вукла нова влада и дамо јој не сто дана него најмање 500 или 1,000 дана да покаже што зна. Кажем вам, нивои структурних проблема са којима се суочава ова земља су огромни.

Четрдесет хиљада више незапослених него у јулу прошле године. Велики број ново незапослених лица, пад БНП по проценама које смо ми радили у Фиделитију је преко 15 одсто на годишњем нивоу што нас сврстава у најтеже погођене земље, а следећа година је врло неизвесна.

Тако да сви људи морају да разумију да морамо да дамо пуну подршку иако смо свјесни да је то једна разнородна коалиција, али мислим да ће их ујединити тешка економска ситуација.

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...