Насловна Политика Рат Општине Подгорица и Тузи: Ник исељава градске службенике!

Рат Општине Подгорица и Тузи: Ник исељава градске службенике!

Односи између Главног града и Општине Тузи постају све затегнутији. Предсједник најмлађе црногорске општине, Ник Ђељошај недавно је оптужио градоначелника Подгорице, Ивана Вуковића да је отуђио 400.000 еура намијењених за изградњу пута Затријебач – Кучка Корита, што је подгоричка општина демантовала, а како сазнаје портал Стандард тек јуче је новац пребачен на рачун Главног града.

Како „Стандард“ сазнаје из поузданих извора, уговор о додјели средстава за изградњу поменутог пута је закључен са Управом јавних радова, а новац је тек јуче уплаћен на рачун Главног града.

Дакле, нико није могао да отуђи оно што нема. Није се могло ући у реализацију пројекта, ни радови не могу да крену, када још увијек није био извршен пренос новца за наведене радове, објашњава извор Стандарда.

Ђељошај започео „исељавање“ запослених из Главног града у службама Чистоће, Водовода…

Неспоразуми између Тузи и Подгорице нису се зауставили само на новцу.
Подсјетимо, Ђељошај је саопштио да жели „комплетну заједничку имовину, коју смо стекли заједно са Главним градом, а која се налази на територији Општине Тузи преузети и истом руководити исто као што нашу заједничку имовину на територији Подгорице користи Главни град.” Најавио је и да неће ни „дан више чекати и спровешћемо комплетно преузимање ,,Депоније” д.о.о, ,, Тржнице и пијаце” д.о.о, водовода и припадајућих бунара у Тузима, затим ,,Чистоће” д.о.о.“.

Према сазнањима нашег портала, предсједник Општине Тузи започео је „исељавање“ запослених из Главног града у службама Чистоће, Водовода…

Званично су почели да исељавају наше људе из радног простора. Тражили су да се све колеге иселе из њихових просторија у Тузима, између осталог, из Чистоће и Водовода. Међутим, ни на томе се није завршило. Општина Тузи је позвала и грађане да не плаћају рачуне Чистоћи, а то су исти рачуни које плаћају и грађани Подгорице, иако арбитража око расподјеле територије још увијек није завршена, казао је извор портала Стандард из Главног града.

Поред свега, како открива наш извор, Општини Тузи се изашло у сусрет на сваки начин, чак и за предлог директора Комуналног предузећа Тузи „(Николе) Цамаја који је тражио да потпишу уговор о депоновању отпада у Депонији”, међутим ни у том случају нису наишли на разумијевање.

Позвали смо их да се уразуме, да не блокирају плаћање и не позивају грађане да не плаћају. Такође, тражили смо и да не истјерују наше службенике из просторија, макар док се не заврши подјела. Излазило им се у сусрет на сваки начин, па тако Главни град и даље плаћа све рачуне за расвјету, што је у области комуналних услуга, исплаћују плате запосленима у КИЦ Малесија, за које предсједник Општине Тузи није показао интересовање. .., истиче наш извор.

Оно што је најгоре, како каже, почели су и сами да чисте и тај отпад депонују близу водоизворишта.

-То је проблем јер је то водоизвориште са којег се снабдијевају Тузи, дио Зете… Зато су наше службе морале да поднесу кривичну пријаву, како би престало одлагање отпада у близини водоизворишта и тај се проблем ријешио, кажу они.

Непријатни мириси шире се кроз Тузи, смеће се одлаже и по улици.

Доказ да ситуација измиче контроли, најбоље свједоче коментари грађана Тузи и слике са лица мјеста. Контејнери су затрпани, нико не одводи смеће, а “од непријатних мириса који се шире, тешко је више и улицом ићи”.

-Ситуација је аларманта. Немамо више гдје да одложимо смеће, а контејнери се не празне, па се и поред њих одлаже смеће. Можете да замислите на шта то личи. То је ругло, а комуналаца ни на видику, рекла нам је једна од грађанки.

Главни град предложио је руководству Општине Тузи да се “одлука о административној подјели двије локалне управе дефинише кроз процес арбитраже”, сматрајући да је то у најбољем интересу људи који живе на том подручју.

-У преговорима са Општином Тузи били смо (Главни град) и више него коректни, али су онда почели на сваки састанак да долазе са различитим ставовима, због чега смо одлучили да се иде на арбитражу и тамо донесе одлука. Градска управа Главног града и раније је предложила руководству Општине Тузи, чијим састанцима је Ђељошај редовно присуствовао, да се одлука о административној подјели двије локалне управе која се односи на Кучка корита дефинише кроз процес арбитраже. Сматрали смо да је то најбољи начин да се заштите интереси људи који живе на том подручју, каже наш извор.

Извор: Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Данас је Лучиндан!

Српска православна црква и њени верници обележавају два празника, посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском, који су, иако представници две...

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Момчило Настасијевић: Траг

ТРАГ Чудно ли ме слободи ово чудније ли веза. Букнем у теби, врео се уливам, језа је ово, ох, језа. И траг путањама твој, па ме пали. А чудно застрепи срце, а...

Нова влада: Кривокапић ванземаљска интелегенција или …?

Пише: Иван Милошевић Упокојење митрополита Амфилохија у други план ставило је избор нове владе и састанак политичких лидера код Здравка Кривокапића. И то са правом,...