Насловна Магазин Разумно о корони: Свакодневне информације о вирусу плаше људе, неопходан нови стручни...

Разумно о корони: Свакодневне информације о вирусу плаше људе, неопходан нови стручни тим!

Гостујући у „Бојама јутра“ на ТВ Вијести епидемиолошкиња и предсједница Синдиката доктора медицине Милена Самрџић – Поповић поручила је да становништво о коронавирусу треба едуковати, а не застрашивати.

Ситуација узима данак на нивоу менталног здравља. Већ се јављају покушаји суицида због короне. Треба престати са застрашивањем људи. Морамо смањити ту стигму који смо створили свакодневним пресовима. Тај прес не служи сврси. Користити медије да се грађани едукују. Да излазимо само када има нешто да поручимо, истакла је Поповић – Самарџић.

Докторка наглашава да су љекари преморени, те да се углавном жале на психо-фхизички умор. Додаје да су од четири до седам љекара водили рачуна о ковид обољелима мјесецима, а у неким установама радило је само по два анестезиолога, што је отежавало случај када се неко до њих разболи. Истиче да се епидемиолошка ситуација на Цетињу погоршава. Према њеним изворима, за недељу дана на Цетињу је тестирано 220 особа, од чега је 74 било позитивно, што је, какао каже, много за Цетиње.

Због тога што доста људи на вријеме не пријављује симптоме, докторка сматра да подаци о броју заражених нису реални, те сматра да су бројке доста веће. Зато апелује на грађане да се јаве љекару чим добију симптоме, те док се не обави тестирање, да се самоизолују.

Поповић Самрџић истиче, да према посљедњим информацијама из никшићке болнице, колеге су се жалиле да су цијело љето четири човјека бринула о ковид обољелима.

-Требала је Општина Никшић дати олакшицу угоститељским објектима да не плаћају баште, да мотивишу људе да раде на отвореном, а не у затвореном простору. Нисам чула да су угоститељски објекти ослобођени намета за баште. То је минимум који смо могли да урадимо, рекла је докторка.

Каже да нема информацију да ли се нешто ради по питању формирања новог стручног тима, али се нада да ће се направити тијело од епидемиолога, пулмолога, микробиолога, који ће моћи да дају стручну ријеч.

Сматра да је систем семафора закаснила реакција и да би вољела да се са тим почело доста раније.

Сви треба да знамо да ћемо се у једном тренутку заразити, вјероватно већина нас, не треба стварати стигму. Људи потону када им саопштим да су позитивни, истакла је она.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Данас је Лучиндан!

Српска православна црква и њени верници обележавају два празника, посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском, који су, иако представници две...

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Момчило Настасијевић: Траг

ТРАГ Чудно ли ме слободи ово чудније ли веза. Букнем у теби, врео се уливам, језа је ово, ох, језа. И траг путањама твој, па ме пали. А чудно застрепи срце, а...

Нова влада: Кривокапић ванземаљска интелегенција или …?

Пише: Иван Милошевић Упокојење митрополита Амфилохија у други план ставило је избор нове владе и састанак политичких лидера код Здравка Кривокапића. И то са правом,...