Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Рабиндранат Тагор – пјесник и нобеловац”: Везе владике Николаја и индијског пјесника!

Догађај под називом “Рабиндранат Тагор – песник и нобеловац” поводом 163 годишњице од његовог рођења и прославе 75. годишњице културне, научне и дипломатске сарадње Републике Србије и Републике Индије, удружење српско – индијског пријатељства “Маја медија” је 9.маја 2024. године у 18 часова организовало овај догађај у сарадњи са “Центром српско-индијске културе“ и „Универзитетом Мегатренд“, као део и наставак ранијих дешавања које је ово удружење организовало прошле године под називом “Дани Индије” у Србији. Гости овог догађаја су били еминентни професори, филозофи и индолози, такође више удружења и значајних гостију који промовишу Индију кроз слике, речи, плес и музику .

Удружење “Маја медија”, као организатор и модератор овог догађаја, помаже сарадњу између двеју држава и подржава сва удружења, групе и виђеније људе који промовишу Индију из разних области културе, науке, духовности итд. Једна од планираних у будућности је “Прослава 100 годишњице доласка Тагора у Београд . 2026” и ово је само мали допринос промовисања тих идеја и планова за будућност.

Главни гост и учесник овог догађаја била је професор Др Татјана Бурзановић, индолог из Подгорице и познавалац рада песника и филозофа Рабиндранат Тагора. Цео догађај се одржао у амфитеатру и холу “Мегатренд Универзитета” где смо видели омаж песнику Тагори и присуствовали колажном културном програму са више визуелних приказа различитих врста уметности.

Имали смо прилику да видимо класични индијски баратанатјам плес који нам је приближила и представила “Хималајска школа традиционалног плеса” као једна од платформи “Моханђи фондације”. Сјајна Мариа Кутилина из Русије и њен студио индијског плеса „Нритја Кадам“ одиграла је плес уз мелодију и песму чији је аутор песник Тагора.

Студент докторанд филологије Богдан Гаврић је представио песника и нобеловца Рабиндраната Тагору и говорио о његовом доласку у Београд 1926. године и пријатељству са Владиком Николај Велимировићем, док је заједно са госпођом Љиљаном Ђуровић изрецитовао песме песника уз пратњу пијанискиње Маје Гриналт, која је отворила догађај уз њено извођење и интерпретацију песме на бенгалском језику из филма „Рађина невеста“ коју је компоновао сам Тагора.

Један од почасних гостију ове вечери је био познати уметник и поштовалац лика и дела песника Рабиндранат Тагоре господин Горан Каран из Сплита који се обратио видео поруком у којој је надахнуто говорио стихове познатог нобеловца.

Велики број гостију је присуствовао отварања изложбе „Химна човеку!“ са 40 илустрација уметнице и ауторке Др Татјане Бурзановић, које су посвећене песнику Тагори и древној Индији и поставку можете погледати овог месеца у просторијама „Мегатренд Универзитета“.

Почасни гост овог догађаја је била амбасадор Индије Њена Екселенција госпођа Субдаршини Трипати, као и представник амбасаде Индије, први секретар господин Сандип Кумар такође и господин Владимир Бокан, директор „ЦГ фоодс Еуропе“ (Чаудари групе за Европу), која је помогла догађај који је званично отворио ректор „Мегатренд Универзитета“ професор Др Светислав Лутовац.

Председник удружења „Маја медија“ господин Љубомир Радивоје је пожелео добродошлицу гостима овог догађаја и најавио нова дружења кроз обележавање значајних догађаја и промоције индијске културе , док је госпођа Љиљана Ђуровић испред „Центра српско – индијске културе“ представила штампано издање на енглеском језику књиге Владике Николаја Велимировића „Индијска писма“ и најавила да ће ускоро објавити књигу „Изнад истока и запада“ на енглеском језику, као и остала дела из стваралаштва Владике Николаја, која ће се уз подршку амбасаде Србије промовисати у далекој Индији.

Велики песник Рабиндранат Тагора и Владика Николај Велимировић

„Врло сам срећан што могу да видим народ који се много разликује својим осећањем од осталих западних народа. За вашу љубазност, ја вам не могу довољно изјавити своју захвалност.
Ја волим овај народ што има спонтано осећање, што има топло срце које уме да одушеви. Како је то пријатна ствар бити толико вољен и познат у једном свету у који никад ниси очекивао да дођеш!
Ја се осећам као птица која има два гнезда на две супротне обале.
Ја сам срећан што се налазим у земљи (Србији) пребогатој љубављу.“

То су биле импресије песника Тагора које је стекао током посете Београду тог 14. новембра 1926.године, а које је пренео свом дугогодишњем пријатељу Владики Николај Велимировићу…

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СКРИВАНИ ЗЛОЧИН: Муслиманска милиција у Андријевачком срезу од 1941. до 1945. године!

ТРЊЕ НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: Угрожена колијевка цивилизације!

ПОЕЗИЈА, НАДА МАТОВИЋ: Везујем те!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!

kolač

САРАЈЕВО У РАЉАМА СРБОФОБИЈЕ: И пошиљку колача из Београда сматрали би агресијом на БИХ!