Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПЈЕР АНРИ БИНЕЛ: Напад на Југославију био је ратни злочин, намјерно су гађани цивилни циљеви!

Мајор у пензији и бивши француски обавештајац Пјер Анри Бинел који је био осуђен због тога што је Србији доставио тајне планове НАТО, рекао је за “Новости” да данас не жали због онога што је урадио и додао је да би све поновио без обзира на цену коју је платио.

-Одузели су ми Легију части, али Ратни крст не могу да ми узму јер сам га добио у рату, рекао је Бинел који је једнако поносан и на медаљу “Милош Обилић” којом га је одликовала Србија због свега онога што је учинио за нашу земљу.

Што се тиче НАТО бомбардовање Србије, Бинел је рекао да је то криминални напад и ратни злочин.

-Иако је било забрањено Женевском конвенцијом, намерно су гађани цивилни циљеви. Четврт века, од почетка напада Северноатлантске алијансе на Србију прошла ми је у трену. За мене је то све као да је било јуче. То је период мог живота који ми је веома присутан у сећањима, рекао је Бинел.

Додао је да је био у рату у Заливу и да одатле носи јаке успомене, али да све то, према његовим речима, није ни приближно ономе што осећа према Србији и рату у Југославији.

-Постоји и јака лична димензија, имајући у виду кроз шта сам све прошао, рекао је он.

Бинел се јасно сећа тих тренутака када је, као шеф кабинета француског представника при Северноатлантској алијанси, генералу Јовану Милановићу, из хуманих разлога, доставио план могућих НАТО циљева у нашој земљи, покушавајући да спречи бомбардовање.

-Дао сам припремне планове, знали су се тип и број циљева, ако буде кренуо напад, али не и тачна локација, рекао је он.

Бомбардовање, нажалост, није могао да спречи, али га је одложио на неколико месеци. Осујетио је план да се страхоте догађају током зиме. Суд у Паризу му је касније због шпијунаже одузео чин и осудио га на пет година затвора, од чега три условно. Затворска казна му је у међувремену скраћена, а када је 2022. изашао на слободу променио је професију и почео да ради као геометар. Убрзо после тога је посетио и нашу земљу.

-Када су прошле невоље по мене и када сам могао поново да путујем, отишао сам у Србију. Сјајно су ме примили у Београду, видео сам и генерала Милановића, представио сам моју књигу ‘Ратни злочини НАТО’, присетио се Бинел.

Односи које гаји према нашем народу уздигнути су на највиши ниво.

-Моје пријатељство са Србима је историјско, може се рећи чак и фамилијарно. Деда ми је ратовао са српским официрима под командом генерала Транијеа око Скопља. За мене је француско-српско пријатељство веома важно. Србија ми је у срцу, а Косово су украли од Србије. Косово је српска покрајина, истакао је он за “Новости”.

Бинел цепање Југославије посматра као увод у сукоб светских размера.

-Трећи светски рат је започео распадом СССР, а у Европи растурањем Југославије. Немци су нарочито били активни, подршком Хрватима. Снабдевали су их оружјем и дали им приступ центрима за обуку у Баварској, рекао је он и додао: “Први снимци с ратишта показали су да су Хрвати били наоружани новим ‘калашњиковима’ из арсенала Источне Немачке и противтенковским бацачима ‘армбруст 300′”.

Навео је да је са целом ситуацијом био детаљно упознат јер је дужност обављао у обавештајној ћелији главног штаба НАТО у Бриселу од 1996. до 1998, док је пре тога био на служби у БиХ од децембра 1995. до маја 1996. године.

извор: новости

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СПРДЊА У РТЦГ-У: Борис Раонић три године незаконито директор!

“КОШУТА” ИЛИ РАДНИЧКА (НЕ)ПРАВДА: Мило их оставио без посла и плата, а траже од Милојка што им је ДПС одузео!

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!