Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПУСТЕ ЖЕЉЕ ДПС-А: Нема већине за смјену Андрије Мандића!

Позиција Андрије Мандића на челу Скупштине Црне Горе неће бити доведена у питање, с обзиром на то да, како сад ствари стоје, нема потребне већину за његово разрјешење. Смејну Мандића са мјеста предсједника Скупштине Црне Горе иницирала је опозициона Демократска партија социјалиста (ДПС). Да би иницијатива коју су јуче доставили посланичким клубовима ушла у скупштинску процедуру, потребно је 10 потписа посланика. Ако се предлог нађе на дневном реду и ако се о њему буде гласало, за Мандићеву смјену потребна је подршка већине од укупног броја присутних посланика (41).
Tе већине сада нема јер су јуче из владајућих Покрета Европа сад (ПЕС) и Социјалистичке народне партије (СНП) су званично саопштили да неће гласати за предлог ДПС-а, док је чланица владајуће коалиције иницијативу ДПС-а назвале “недосљедном”.
У СНП-у сматрају да долазак Додика у Црну Гору не представља никакав проблем, нити пријетњу грађанима, што је један од разлога за смјену Мандића. Посланик Уједињене Црне Горе Владимир Добричанин, саопштио је да УЦГ неће подржати иницијативу ДПС-а, јер је она “злонамјерна и бесмислена”.“Разлози затражене смјене су цинични и поново позивају на сукобе и подјеле међу грађанима Црне Горе.
Албанске странке су за поштовањ коалицијоног споразума о формирању Владе и осталих органа власти, што је порука да Мандић може бити миран што се тиче представника Албанаца у Црној Гори.
С друге стране, за Мандићеву смјену гласали би Бошњачка странка (БС) и Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ).
Предсједништво ДПС-а прексиноћ је одлучило да та партија покрене иницијативу за разрешење Мандића, а документ су јуче упутили свим посланичким клубовима, осим коалицији “За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ), чији је Мандићева Нова српска демократија (НСД) дио.
ШеФ посланичког клуба ДПС-а Андрија Николић, рекао је јуче у парламенту да постоји неколико разлога за смјену Мандића, као то што је био у изборном штабу СНС са Вучићем у изборној ноћи, поставио у кабинету српску тробојку и примио предсједника Републике Српске Милорада Додика у Скупштину Црне Горе.
Специјално државно тужилаштво (СДT) отворило је извиђај поводом кривичне пријаве дијела опозиције против Мандића за злоупотребу службеног положаја, потврдио специјални тужилац и портпарол СДT-а Вукас Радоњић.
СДT провјерава је ли Мандић злоупотријебио положај због истицања тробојке.
Кривичну пријаву поднијели су средином Фебруара клубови посланика ДПС-а, Социјалдемократа (СД), Демократске уније Албанаца (ДУА) и Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ). Они тврде да је Мандић злоупотријебио службени положај истицањем тробојке у свом кабинету.
Мандић је изабран на Функцију 30. октобра прошле године, гласовима посланика ЗБЦГ, ПЕС-а, Демократа, Уједињене Црне Горе, Албанског Форума, СНП-а, као и независних посланица Радинке Ћинћур и Јевросиме Пејовић.
извор: Срна ( Тихомир Бурзановић)
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

ИМА ИХ И ДАЉЕ: Комесари у мантији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!