Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!

Као што смо већ неколико пута наглашавали најзначајнији културни ствараоци старе и нове Црне Горе били су „жртве институционалног насиља над српским језиком и ћириличним писмом” јер су их по упутствима Националне библиотеке Црне Горе „Ђурађ Црнојевић” са сједиштем на Цетињу, библиотекари широм данашње Црне Горе, у библиотечкој CONOR бази, насупрот њиховог јасног изјашњења да пишу српским језиком уписивали под одредницом „црногорски језик и црногорска ћирилица”, и при том тврдили да када се један аутор унесе под том одредницом да је то за вјеки-вјеков, да се више не може исправити. Због наведене манипулације и прекрајања српскојезичке историје Црне Горе Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори је ангажовала правног заступника који се на основи Закона о управном поступку обратио Националној библиотеци „Ђурађ Црнојевић” са захтјевом за измјену података у CONOR.CG бази четири члана нашег Друштва. Након тог захтјева из Националне библиотеке су одговорили да су „записи у CONOR:CG бази кориговани” и да су наши чланови уписани да пишу српским језиком и ћирилицом, саопштио је предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, проф. др Јелица Стојановић

Она обавештава све заинтересоване o процедури за провјеру уписа у наведеној бази и евентуалну исправку.

Дакле, да бисте провјерили како сте као аутор уписани у базу CONOR:CG, можете, ако желите, да се јавите административној службу Матице српска – Друштво чланова у Црној Гори (тел. +382 68 840600), а ми ћемо провјерити ваш статус у бази, обавијестити вас и, ако буде потребна исправка, написати захтјев који ћете послати Националној библиотеци „Ђурађ Црнојевић”. Управа Библиотеке је дужна да вам одговори, а по досадашњем искуству, требало би да одговор буде позитиван, закључује она. .

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!