Насловна Почетна Прве реакције на одлуку полиције да не обезбјеђује литије: Незабиљежен потез у...

Прве реакције на одлуку полиције да не обезбјеђује литије: Незабиљежен потез у Европи, отварање простора за сукобе!

Најава полиције да више неће обезбјеђивати литије СПЦ је порука да председник Мило Ђукановић жели да изазове сукобе у Црној Гори, оцјењује адвокат и бивши министар правде у Влади Црне Горе Драган Шоћ.

Црногорска полиција је саопштила је да више неће обезбеђивати литије, те да ће сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира сносити њихови организатори. Шоћ, међутим, истиче да би полиција морала да обезбиједи те скупове у интересу мира у Црној Гори.

Ако то неће, значи да је полиција схватила налог Мила Ђукановића да се отвори простор за сукобе унутар Црне Горе, за које би он оптужио Митрополију и друге епархије СПЦ које дјелују у Црној Гори и, наравно, грађане који учествују у литијама, каже Шоћ.

Овај угледи правник подсјећа да власти знају да литије иду четвртком и недељом, те да му није јасно да сада неко тражи да се свака од тих литија појединачно пријављује.

-То нема везе. Боље би било да кажу да се забрањује, па би онда морали да наведу разлоге зашто забрањују. Међутим, до сада нису донијели никакву забрану. Према томе, ништа се не дешава што није познато, што није забрањено и што им није најављено, а литије су и до сада биле мирне, истиче Шоћ.

Полиција није имала никакав специјални напор, можда по неких два сата у двије недеље, а полицајаца има, Богу хвала, довољно, тако да су могли да се мијењају. А и они који нису били на дужности — били су у литијама, тако да су могли да испомажу једни друге, тврди Шоћ, уз опаску да читава ствар нема никакве везе са законом, већ је само покушај притиска не би ли се сузбиле литије и не би ли се унио страх међу грађане.

Божидар Спасић, безбедњак у пензији, рекао је да је одлука Министарства унутрашњих послова Црне Горе да полиција у наредном периоду неће обезбеђивати литије невиђена до сада у модерним државама, с обзиром на то да се не ради о обезбеђивању скупова, већ људи који су држављани Црне Горе.

Црногорска полиција је одлучила да у наредном периоду не обезбеђује литије и саопштила је да сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама и градовима сносе организатори.

Мислим да је ово један потез који представља такозвану психичку контра-пропаганду према учесницима литије, и мислим да ту спадају и потези кретања полицијских оклопних возила и излазак специјалаца наоружаних до зуба, иако у литијама учествују и деца од пет година. Ту нико не носи оружје, него носе иконе, али се на њих шаљу специјалци, каже Спасић.

Он сматра да ће се Црква и организатори и учесници литија сами снаћи у организацији свог обезбеђења, али да је ово антиуставни и антидржавни акт ускраћивања безбедности и заштите лица која учествују у литијама, а која у овом случају уопште не угрожавају уставни поредак земље. Спасић објашњава да је то један сулуд и беспотребан потез који има чисто психолошко дејство.

У Немачкој и другим европским земљама полиција чак даје заштиту нацистичким организацијама. Три хиљаде полицајаца чувају гејеве у Подгорици за време ’геј параде‘, а сада не желе да обезбеђују изузетно миран и културан скуп. Мислим да је ово једна велика грешка црногорске власти, закључује Спасић.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...