Насловна Политика Правно о ванредном: Може забрана кретања, али и не мора!

Правно о ванредном: Може забрана кретања, али и не мора!

Одлуку Националног координационог тијела за заштиту од заразних болести да ограничи слободу кретања правници тумаче различито, док је посланички клуб Демократског фронта већ затражио од предсједника Скупштине Ивана Брајовића да одмах закаже консултације због те одлуке, за коју тврде да је неуставна.

НКТ синоћ је у циљу спречавања ширења епидемије прогласило забрану кретања радним данима од 19 часова до 5 часова и викендом од суботе у 13 часова до понедјељка у 5 часова, а одлука је ступила на снагу одмах јер је експресно објављена у “Службеном листу”.

Адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ казао је да је Скупштина морала да прогласи ванредно стање и да на основу тога Влада почне да доноси уредбе са законском снагом.

-Волио бих да изађе неко из Владе и саопшти на којим се прописима темељи све што је до сада урађено, казао је Шоћ. НКТ није објаснило на основу ког прописа је ограничена слобода кретања.

Адвокат Велибор Марковић међутим подсјећа да је НКТ прогласило епидемију на територији државе и да по том основу Устав дозвољава забрану кретања.

У члану 39 Устава пише да се уз гарантовану слободу кретања она може ограничити ако је то потребно за вођење кривичног поступка, спречавања ширења заразних болести и из разлога безбједности Црне Горе, каже он.

У Закону о спречавању ширења заразних болести пише такође да је једна од мјера за заштиту становништва забрана, односно ограничење кретања становништва на зараженом или угроженом подручју.

Драган Шоћ каже да не види никакав разлог да Скупштина није донијела одлуку о увођењу ванредног стања. Он је казао да се, захваљујући техничким могућностима, засједање и евентуално гласање могу организовати преко видео линка. Истакао је да многе од мјера које су до сада уведене спадају у корпус мјера које се доносе у ванредним ситуацијама.

-С тим да се та ванредна ситуација прво озваничи. Ово је једна од тих мјера и ово што је до сада било, јесу такође неке блаже мјере, додуше, јер нијесу ограничавали кретање, рекао је Шоћ.

Шеф посланичког клуба Демократског фронта Милутин Ђукановић изјавио је је да су они већ усмено од предсједника Скупштине Ивана Брајовића затражили консултације, али и да ће већ данас поднијети иницијативу како би се расправљало о одлуци НКТ да ограничи слободу кретања”. То је неуставна одлука, наводи Ђукановић.

Извор: Вијести

 

Најновији чланци

Идемо даље: Срби за Новака!

Изгубио Новак Ђоковић! Није изгубио, за Србе је имао лош дан, нешто му није било до игре. И шампиони имају право на лош дан,...

Милорад Додик: Инцко крши међународно право!

Високи представник је прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је истакао да високи представник...

Шупља прича шупљих Монтенегрина: „Аида“ је морала да се прикаже, „Дара“ нема умјетнички ниво!

(Преузето из Побједе) Отказивање пројекције филма „Qуо вадиш, Аида“ редитељке Јасмиле Жбанић, на Црном језеру на Жабљаку, наишло је на прилично млаке реакције домаће културне...

Нове мјере, нови кавези: Слобода на кољенима, контрола на врхунцу!

Улазак у угоститељске објекте од данас у Црној Гори је могуће уз услове да је вакцинисана особа, да посједује ПСР тест и мора посједовати...

Милојко Спајић пун оптимизма: Из Јапана стиже милијарда!

Црна Гора очекује милијарду еура инвестиција из Јапана, саопштио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић. Посјету Јапану је оцијенио веома важном, гдје су,...