Насловна Политика Посланици нове власти: Мило опструира, али узалуд, закони ће бити усвојени!

Посланици нове власти: Мило опструира, али узалуд, закони ће бити усвојени!

Одлука предсједника Мила Ђукановића да врати Скупштине законе усвојене 29. децембра представља преседан у историји црногорског вишепартизма и завршни чин опструкције опозиционих партија, покушаја блокаде институције и система у цјелини, оцијенили су клубови посланика парламентарне већине у заједничком саопштењу.

Они наводе како је Ђукановић, „очито под притиском деструктивних и радикалних структура у својим редовима које се припремају за предстојећи Конгрес“, нажалост показао да су приче о демократској транзицији власти и кооперативности њега и опозиције само били јефтини маркетиншки трикови.

Да не говоримо какву је бомбу у систему изазвао оваквим потезом предсједник Црне Горе, имајући у виду да ступање на снагу неколико закона који уређују питања рада и општег колективног уговора, кредитних институција и банкарског система, фискализације и других, јесу питања која су строго везана за рокове и чије пролонгирање може да изазове огромне посљедице по раднике, банкарски систем и привреднике, наводе у саопштењу Клуб посланика Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Клуб посланика „Демократе – Демос – Мир је наша нација“, Клуб посланика Социјалистичке народне партије Црне Горе, Клуб посланика „Демократски фронт – ПЗП“ и Клуб посланика „Црно на бијело“.

Посланички клубови власти тврде да је предсједник Црне Горе овог пута, осим покушаја узимања надлежности других грана власти и улазећи у оно што није његов посао, покушао да манипулише у образложењу разлога за доношење одлуке.

Тако је цитирајући члан 90 Пословника Скупштине Црне Горе, избјегао да цитира став 4 наведеног члана који каже да кворум на захтјев 10 посланика утврђује прозивком, како је и учињено. Заборавио је и да помене да је допунама Пословника из новембра мјесеца предвиђена могућност учешћа у раду сједнице на даљину посланика који су у самоизолацији. Ђукановић је отишао и корак даље покушавајући да са позиције предсједника Црне Горе аболира покушај крађе једног посланичког мандата УРА-а, односно противрправно дјеловање чланова ДИК-а из реда опозиционих партија, наводећи да је парламентарна пракса да се мандат потврђује тек на предлог ДИК-а, заборављајући да ДИК не утврђује предлоге, да је ДИК обавијестио Скупштину да није у могућности да достави извјештај о томе ко је наредни кандидат на листи “Црно на бијело”, а да су мандате зарадиле партије на изборима, да је то потврђено коначним резултатима изборима и да сагласно Уставу и Закону о избору одборника и посланика, нико не може суспендовати право изабраног представника народа који је сљедећи на изборној листи да започне свој посланички мандат уколико то жели, наводе они у саопштењу.

Додају и да би било занимљиво да Ђукановић одговори црногорској јавности да ли је враћао на поновно одлучивање на десетине закона који су усвојене на сједницама Скупштине у априлу, мају, јуну и јулу ове године, а на којима је и приликом почетка и рада, како тврде, на сједницама било присутно 20-ак посланика, док је 50-ак посланика учествовало путем информационо комуникационе технологије, иако тадашњим Пословником, од разлику од садашњег, није била предвиђена могућност учешћа у раду сједнице на даљину“.

Како кажу, овај примјер на најпластичнији начин показује да се ради о планираној опструкцији, покушају блокаде институција и система, и до сада у европским оквирима незабиљеженом начину опструирања демократске транзиције власти.

-Међутим, ми ћемо и овај покушај опструкције, истовјетно као и два претходна покушаја, ријешити сталожено, демократски и легално. Сагласно Уставу и другим прописима поново ћемо изгласати све законе и ставити тачку на овако јефтин и приземан покушај блокаде државе, институција, радника, привредника и многих других, закључују у саопштењу.

Најновији чланци

Космет: Побједа „Српске листе“ у 10 општина!

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг...

Требиње: „Дучићеве вечери поезије“!

Научно-књижевним скупом “Пјеснички дијалог с Дучићем” вечерас ће у Требињу почети “Дучићеве вечери поезије”. Овај скуп отвориће градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Матице српске...

Сергеј Лавров: Обустављамо рад наше мисије при НАТО-у!

Русија ће од почетка наредног мјесеца суспендовати рад сталне мисије у НАТО-у након одлуке Алијансе да повуче акредитације осморо запослених у руској мисији, изјавио...
video

Четнички јубилеји, 78 година: Острошка трагедија, погибија Баја Станишића, комунистичка превара и иживљавање!

Припремио: Иван Милошевић Половином октобра 1943. године у манастиру Острог комунисти су ликвидирали, односно стријељали виђене и неке од првих људи четничког покрета у Црној...

Грађани и безбједњаци: Овце и вуци!

Пише: Иван Милошевић Рече предсједник Вијећа за националну безбједност да не може да су вуци сити и овце на броју! Истина, гје је то било...