Насловна Почетна Полиција час једно, час друго: Амбасадор НАТО-а оком, Вељовић скоком

Полиција час једно, час друго: Амбасадор НАТО-а оком, Вељовић скоком

Изненадни преокрет у ставу Управе полиције Црне Горе, која је јутрос саопштила да ће ипак наставити да обезбјеђује литије у складу са законом, неки тумаче као резултат политичког притиска међународног фактора у Црној Гори, по систему — „где амбасадори оком, ту власт скоком“.

Након што је амбасадорка Велике Британије у Подгорици Алисон Кемп, коментаришући вијест како је „чула“ да полиција више неће обезбјеђивати литије, путем Јавног сервиса послала јасну поруку да је „држава дужна да осигура безбједност својих грађана и да заштити њихова основна права“, власт је очигледно одустала од плана да повуче полицију са црногорских улица, и то у моменту када на њима протестују на стотине хиљада грађана.

С обзиром на то да су многи аналитичари најаву полиције да више неће обезбјеђивати литије СПЦ протумачили као поруку да председник Мило Ђукановић жели да изазове сукобе у Црној Гори, овакав једнократни „излет“ Управе полиције се може посматрати и као пробни балон којим је режим у Подгорици покушао да опипа пулс међународних центара моћи у случају да крене у радикализацију прилика.

Негативан одговор је овог пута стигао експресно, и то од једног од кључних НАТО „партнера“ — Лондона. Због тога и не чуди да је од јутрос један од главних коментара на друштвеним мрежама — „Алисон Кемп оком, Управа полиције скоком“, као алузија на моментално ретерирање режима након синоћног саопштења амбасадорке Уједињеног Краљевства.

Околност да је Управа полиције за мање од 24 сата направила запањујући обрт и одлучила да ипак настави са обезбјеђивањем литија аналитичар Бошко Вукићевић тумачи као показатељ укупне агоније и безнађа у ком се налази црногорски режим.

акон јучерашњег шокантног и прилично љутитог саопштења, у ком је изнијела своје чврсте разлоге за одустајање од обезбјеђивање литија, Управа полиције је данас све те сопствене аргументације одлучно побила, демантовала саму себе, и досјетила се да је ипак њен примарни задатак ’сигурност државе, безбједност грађана и остваривање демократских права сваког појединца‘. Сувишно је напомињати да би у било којој европској земљи овако експресно демантовање самог себе, то јест — побијање тако важне претходне одлуке, са собом носило и питање одговорности директора Управе полиције, каже Вукићевић.

Овај аналитичар додаје да овакви, како каже, шокантни преокрети и трилери у институцијама режима тренутно заслужују само један коментар, а то је да „они више не знају гдје ударају“.

Паника проузрокована устајањем слободне и већинске Црне Горе је изгледа толика да власти немају више било какав јасан план или стратегију, већ се све кључне одлуке доносе у стању константне импровизације, означавајући тако посљедњи период сопствене владавине као крајње хаотичан, оцјењује Вукићевић.

Наш саговорник такође нема дилему да је преокрет у јутрошњем саопштењу УП прије свега резултат „повиновања међународном притиску“, након иступа амбасадорке Велике Британије, која је подвукла да је држава дужна да заштити своје грађане.

-Такав директан и недвосмислен став уједно представља и поруку за црногорску власт да не смије да заигра на карту нереда, и да одустане од насилног решавања кризе, то јест — од солуције коју је власт евидентно преферирала, сматра Вукићевић, додајући да преокрет у саопштењу УП у овом случају може значити и стварање дубоких пукотина у оквиру режима.

Те пукотине могу бити на релацији Ђукановић-Марковић, као и између самих старјешина црногорске полиције. Још јуче је било јасно да је велики дио полицијског састава био огорчен одлуком да се више не обезбјеђују литије, каже наш саговорник, који то види као „школски примјер“ шта се дешава кад власт почне да губи подршку.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...