Насловна Почетна По мишљењу опозиције полиција поступа селективно: Србима притвор, Ромима и Албанцима пакети...

По мишљењу опозиције полиција поступа селективно: Србима притвор, Ромима и Албанцима пакети хране!

Осморица Подгоричана ухапшених минулог викенда на Кучким коритима послата су иза спушких решетака, због сумње да су починили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

Притвор им је одредио судија за истрагу Основног суда у Подгорици, који је прихватио предлог Основног државног тужилаштва. Полиција је након хапшења саопштила да су их, у кући Љубише Ивановића, пронашли на основу информација.

Портпаролка ОДТ Подгорица, тужитељка Милица Мандић, саопштила је данас да је прије подношења оптужног предлога дежурни тужилац саслушао осморицу Подгоричана.

Државни тужилац је ова лица претходно саслушао и одредио им задржавање до 72 сата због сумње да су се окупили упркос забрани окупљања у објектима становања лицима која нису чланови заједничког домаћинства, а након тога у законском року поднио Основном суду у Подгорици предлог за одређивање притвора и оптужни предлог против свих осам лица, саопштила је Мандићка.

Поводом одвођења у притвор осморице младића реаговао је ДФ. Они истичу да ја карактеристично поступање институција под контролом режима у овом времену када би сви требало да имамо само једног противника. Они додају да се дневник јавног сервиса користи да се поред информација о ширењу и сузбијању Корона вируса пласирају огавни антицрквени ставови, за то вријеме полиција поступа различито према онима који прекрше мјере НКТ-а у зависности од њихове националне припадности.

Наиме, у Врелима Рибничким и Тузима, окупљања која су била вршена противно донешеним мјерама, не само да нису санкционисана, већ су била основ за исказивање саосјећајности, за доношење мјера којима се помаже на сваки начин тамошњем становништву. Исто такво окупљање у Коритима кучким, које за разлику од претходно поменутих није као резултат имало преношење заразе и било је мањег обима, имало је као резултат хапшење осам момака и њихово одвођење у Спуж. Резултат који је изостао у случају Врела Рибничких и Тузи иако смо тамо имали заражене а у Кучким коритима нисмо. Јасно се уочава да однос полиције, судства и тужилаштва није исти у случају Рома из Врела Рибничких, Албанаца из Тузи и Срба из Куча, јасни су из ДФ-а.

Док су Ромима и Албанцима за неодговорност коју су показали додјељивани пакети помоћи и у вези са тим коришћена свака прилика да се према њима искаже саосјећајност и солидарност и покаже хуманост, према Србима, који притом никога нису заразили, спроводе се бруталне мјере, хапсе се и одводе у затвор као последњи криминалци.

То што је ситуација оваква каква је, што је тешка једнако за све који могу бити изложени болести, не значи да треба да жмуримо и ћутимо на овакве поступке режима, који и ову ситуацију користи да дискриминише припаднике српског народа у Црној Гори док припадницима осталих народа толерише веће преступе од оних који су момцима из Куча стављени на терет. Слати поруку јавности како са Ромима и Албанцима треба бити саосјећајан и хуман и онда када крше мјере а да оне који су Срби треба по сваку цијену осудити, ухапсити и ставити на стуб срама и окривити за цјелокупну ситуацију, представља начин понашања који највише личи на онај који је у Трећем Рајху спровођен над Јеврејима. То није добро и посебно је опасно протурати овакво поступање као нормално, користећи страх грађана и бригу коју имају због тренутне ситуације, наводи се у саопштењу Демократског фронта.

На овакву додлуку реаговала је и Група грађана „Нова љевица“ која је позвала Владу Црне Горе, Координационо тијело, Министарство здравља и Управу полиције да мјере донесене због вируса корона не спроводе селективно, већ према свима једнако.

Протестујемо због хапшења и одређивања притвора момцима ухапшеним у Кучким коритима због непоштовања мјера координационог тијела за заразне болести Владе Црне Горе, а омогућавањем Ромима са Врела рибничких да те исте мјере крше без санкција, како смо сви чули и видјели у прилогу РТЦГ, због тога, како је један од њих казао, што они нијесу навикли да буду у кући, наводи се у саопштењу Нове љевице.

Подсјећају да је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у обраћању нацији поводом пандемије коронавируса је казао да неће бити компромиса, праштања, нити провизорности – ни за један посто за оне који не поштују правила, и да ће се лично постарати да тако буде.

Или ослободите момке из Куча, или ухапсите и процесуирајте становнике са Врела рибничких, који су такође прекршили мјере, поручују из Нове љевице.

Најновији чланци

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...

Јадна Србија, ДП „Пламен“ и Александар Новаковић: Рехабилитација социјализма или нови слајдови Брозове слике четника!

"Друштвени покрет Пламен је социјалистичка иницијатива за стварање радничке партије 21. века. Званично је основана 7. 11. 2021. године и регистрована у АПР-у 6.12....