Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОД КРОВОМ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ У ПОДГОРИЦИ: Скуп против цркве, хоће од Црногораца да направи Србе!

У организацији Удружења правника Црне Горе синоћ је у препуној сали КИЦ-а одржана 27. сесија ИУС Форума на тему: “Држава, право религија – криза секуларизма”.

Отварајући сесију предсједник УПЦГ проф. др Бранислав Радуловић подсјетио је да се секуларизам појавио у западној цивилизацији као дио “просветитељског покрета и модернизације друства ослобођеног од владавине религије и сујевјерја. Одбацујући идеју о државној религији секуларизам није исто што и атеизам и добио је своје прво правно утемељење у уставима САД-а и Француске.”

Политиколог и професор на Факултету политичких наука из Београда др Драган Веселинов подсјетио је на историју секуларизма у Европи и упозорио да су и Србија и Црна Гора “у ери антисекуларизма гдје симбиоза религије и политике доводи до труљења цивилне власти”. Додатно, указао је да на сцени није “битка за хришћане” већ да је интерес цркве “национално превођење Црногораца у Србе”. Она се противи цивилним демократским снагама и не промовише идеологију хришћанства, већ свог интереса, често материјално мотивисаног.

На Форуму је презентиран “Индеx секуларизма” на којем је приказано да је Црна Гора од свих европских држава у периоду од 2004. до 2023. године имала највећи пад у погледу секуларног устројства и дошла је у ред држава попут Туниса, Либана и Турске.

Научни сарадник на Универзитету УДГ историчар Милош Вукановић навео је да су током изградње нововјековне црногорске нације интегрисани секуларни принципи вјерске толеранције, световног избора црквених лица и државног власништва над црквеном имовином.

Десекуларизација поред агресивне кампање потискивања свих аутономних елемената црногорског идентитета и културе, систематски је уништила већи дио тог насљеђа. Додатно, десекуларизација има за циљ да оспори било који ауторитет мимо црквеног, да спријечи развој критичне мисли у друштву и што дуже да пролонгира промјене.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЕУ И НАТО РАМАЗАНИ: Бошњацима из Црне Горе матична држава Босна и Херцеговина!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко војвода од провизије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!