Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!

Домовински покрет Ивана Пенаве, који је ушао у хрватску Владу, представља стварну пријетњу демократији због свог радикалног национализма и антисрпског става, изјавио је лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац. Он је упозорио да Домовински покрет жели да угрози сва права која су различите групације остваривале, укључујући жене, мигранте и антифашисте.

Пуповац је навео да је положај Срба у Хрватској већ погоршан, те истакао да то хоће ли бити додатно угрожен првенствено зависи од наредних потеза хрватског премијера Андреја Пленковића.

Тај положај је већ погоршан, јер је вођена антисрпска кампања током избора, а погоршан је и чињеницом што је остварен захтјев за сегрегацију СДСС-а у хрватском политичком животу – рекао је Пуповац.

Указао је да из врха ЕУ, осим на нивоу амбасадора неких земаља, нема реаговања на формирање владе у Хрватској због искључења српске мањинске странке из политичког живота у Хрватској.

Пуповац је навео да је предуго у политици да би био разочаран у дугогодишњег партнера – ХДЗ, који је формирао владајућу већину са Домовинским покретом.

Рано смо видјели у којем смјеру се развија политички живот у Хрватској и чинили смо све да до овога не дође. А дошло је, не само због ХДЗ-а, него због чињенице што су се сви трудили око Домовинског покрета као “повољне и потребне удаваче”– рекао је Пуповац.

Упитан какво је расположење међу члановима СДСС-а и да ли има захтјева за смјену вођства странке, Пуповац каже да нема жеље за промјеном вођства, али да има жеље за повећањем активности странке.

Има жеље да се странка оснажи и да припадницима српског народа смањи бригу и страхове који постоје након кампање Домовинског покрета и њиховог уласка у Владу – рекао је Пуповац.

Хрватски сабор изгласао је 17. маја нову Владу коју ће водити актуелни премијер Андреј Пленковић /ХДЗ/ у којој нема представника Срба.

ИЗВОР: РТРС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!