Насловна Политика Повратак Срба: Војска ЦГ отвара врата!

Повратак Срба: Војска ЦГ отвара врата!

У само неколико дана двије охрабрујуће вијести стигле су из Војске Црне Горе. Подофицир Дарко Мрваљевић, који је због учешћа на литијама за одбрану светиња у Црној Гори био удаљен из службе, правоснажно је враћен на посао. Војска је такође под притиском јавности одустала од планиране војне вјежбе на Сињајевини. У Црној Гори вјерују да би овакав исход био потпуно немогућ да је на изборима 30. августа поново побиједио ДПС, те да је то сигнал нове атмосфере у Војсци где ће и за Србе опет бити мјеста и могућности за развој професионалне каријере.

Саговорник „Спутњика“, аналитичар и некадашњи новинар Матија Николић сматра да је, после повратка отпуштеног подофицира Мрваљевића и одустајања Војске од вјежбе на Сињајевини тренутно потпуно оправдано надати се да ће под новом влашћу грађани који се изјашњавају као Срби у војсци имати потпуно нормалан и равноправан однос са свима осталима.

Надамо се и када су у питању све друге сфере живота да ће након одласка са власти једног полицијског режима Срби у Црној Гори имати третман какав заслужују и један цивилизован и нормалан однос. Шта ће од свега тога бити показаће вријеме, али ми смо сви у Црној Гори одахнули или барем већина када је Ђукановићева коалиција послије двадесет и пет година изгубила избор, каже Николић.

Посланик у Скупштини Црне Горе из редова Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић увјерен је да ће Срби у Војсци Црне Горе сигурно моћи да буду гласнији када су у питању њихова права.

За сада је незванично потврђено да би у оквиру нове подјеле карата, ресор Министарства одбране требало да преузму кадрови коалиције „Црно на бијело“, односно Грађански покрет УРА. Ковачевић каже да ће положај Срба у Војсци, тј. његово побољшање, највише зависити од новог министра и његовог односа према недјелима претходног режима над Србима, које је, како каже, терен или елиминисао, ако су претходно радили у војсци, или их уопште није препознавао ако су тамо тражили посао.

-Нова српска демократија (НСД) и ако не буде покривала ресор одбране у новој Влади, врло будно ће пратити понашање према нашим сународницима у том сектору и трудићемо се, сада као дио власти, да их заштитимо од свих видова дискриминације и прогона. За државу Црну Гору је неопходна потпуна интеграција српског народа у систем јер имамо капацитета да помогнемо овој земљи да напредује. Ми смо то и до сада жељели али претходни режим је користио све механизме да нас у томе спријечи. То је резултирало потпуним крахом економије и расулом у заробљеним антисрпским институцијама, указује Ковачевић.

Аналитичар Матија Николић истовремено указује да је веома олакшавајућа околност да након 30. августа више нема политичких хапшења, ислеђивања, притварања, суђења и агресивности у односу на противнике режима.

Чини се да се полако али сигурно иде ка формирању владе. Срби се осјећају као највећи побједници ових избора са разлогом јер су били главна мета режима и јер су хапшени и пребијани, повлачили су их по судницама, полицијским марицама и затворима… Сада је то неко као руком макао и наравно да се осјећа велико опуштање, нестао је један велики притисак на Србе, каже Николић.

Наш саговорник закључује да је једно од најбитнијих питања шта ће нова Влада учинити када је у питању дискриминација у друштву, а посебно при запошљавању, те да би у том смислу требало да читаво друштво не трпе више дискриминацију, а посебно грађани који се изјашњавају као Срби који су под Ђукановићевим режимом били највише погођени.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Има се, може се: ДПС милионер!

Имовина Демократске партије социјалиста (ДПС) износи око 2,2 милиона евра, показали су подаци који су достављени Пореској управи, пише "Дан". ДПС, како се наводи, нема...

Протести у Паризу: Грађани неће нови закон о безбједности!

Тензије и немири због усвајања Закона о безбедности настављени су у Паризу. Демонстранти су запалили фасаду централне банке. Како су саопштиле власти Париза, пожар је...

„ИН4С“, Александар Стаматовић: Отац црногорске нације Броз, очекивања Срба велика, тек нас чека раскид са АВНОЈ-ем!

Црна Гора је једина држава Европе у којој није био остварен дисконтинуитет комунистичког режима створеног 1945. године до 30. августа ове године. Ђукановићев режим...

Вучић са Брнабићевом и Селаковићем о Црној Гори и региону

Председник Александар Вучић заказао је за недељу састанак са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем поводом најновијих дешавања у односима са...