Насловна Почетна "Побједа" 007 из средишта НАТО-а јавља: Не брини,Мило, све је закључано!

„Побједа“ 007 из средишта НАТО-а јавља: Не брини,Мило, све је закључано!

„Побједа“ 007 је данас објавила овај текст. Вриједан запис како за обавјештајне акције поменутог листа, тако и за све нас да знао ко нам кроји капу.

Амбасадори пет најмоћнијих држава – САД, Њемачке, Француске, Италије и Велике Британије – уз учешће шефa Делегације Европске комисије, разговарали су са министром вањских послова Ђорђем Радуловићем о актуелној политичкој ситуацији у Црној Гори и посебно се интересовали за најављене измјене Закона о слободи вјероисповијести и Закона о државним службеницима и намјештеницима које је нова парламентарна већина усвојила на сједници Скупштине 29. децембра, а предсједник државе Мило Ђукановић одбио да потпише.

Састанак је одржан у уторак у сали Директората за НАТО у Улици Станка Драгојевића, а састанку је осим амбасадора Квинте и ЕУ присуствовао и шеф кабинета МВП-а Ђорђе Јанковић.

Према информацијама Побједе, амбасадоре најутицајнијих држава посебно су интересовале експресне измјене Закона о слободи вјероисповијести који је предложен без неопходне јавне расправе и без претходног мишљења Венецијанске комисије, најзначајнијег стручног тијела Савјета Европе.

Закон о слободи вјероисповијести је усвојио стари сазив парламента децембра 2019. године након вишегодишње јавне расправе и након зеленог свјетла Венецијанске комисије. За разлику од тог поступка, измјене Закона о слободи вјероисповијести експресно је предложио министар правде Лепосавић почетком децембра ове године. Амбасадори земаља Квинте су се интересовали и за валидност изјаве епископа СПЦ Јоаникија који је отворено рекао да су измјене писали правници Српске православне цркве.

Осим измјена Закона о слободи вјероисповијести, амбасадоре најмоћнијих држава је посебно интересовао садржај предложених измјена Закона о државним службеницима и намјештеницима, њихова усклађеност са европским стандардима, али и мотив експресног доношења.

Црногорска опозиција је, критикујући предложене измјене, оцијенила да се оне доносе како би се омогућило партијско запошљавање „по дубини државне управе“ кадра из три коалиције које чине нову парламентарну већину.

Подсјетимо, портпаролка Европске комисије Ана Писонеро у изјави за Побједу позвала је власт у Црној Гори да сва именовања у државној управи спроведе кроз поступак запошљавања који је у складу са црногорским Законом о државним службеницима и намјештеницима, наглашавајући да је ЕК „спремна да обезбиједи даље смјернице за побољшање тренутног Нацрта измјена и допуна закона“.

Писонеро је казала да су „деполитизоване и стручне јавне институције од највеће важности за ефикасну, независну, транспарентну и услужно оријентисану јавну управу, која ужива повјерење јавности“.

Након те „сугестије“ брзопотезно је из Приједлога закона о државним службеницима и намјештеницима избрисана одредба којом је било предвиђено да и лице против којег је покренут кривични поступак по службеној дужности може засновати радни однос, као и да на руководећој функцији може бити именовано лице без радног искуства на највишим функцијама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Улцињ: Нрекић и четворица сарадника браниће се са слободе!

Предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић и четворица његових сарадника пуштени су да се бране са слободе након саслушања у улцињском Центру безбједности. То је...

Ало, Жугићу, овдје Дритан!

Пише: Бећир Вуковић – Ало, Дритане, запосли ли ти своју бившу девојчицу за своју секретарицу, ало, овдје је Жуга из “Вијести”… – Ало, Владане Жугићу, што...

Демократија по ДПС-у: Зорица Ковачевић у Даниловграду бира и предсједника Удружења пензионера!

Зорица Ковачевић, предсједник Општине Даниловград, бира предсједника Удружења пензионера у овом граду! У вароши крај Зете једна од локалних тема је и поменуто удружење...

Дилеме: Зашто полиција не хапси ДПС функционере у Никшићу, наочиглед свих купују гласове!

Ових дана учестала су хапшења и привођења грађана због објава на фејсбуку, а јутрос је у полицију приведено и ДПС руководство у Улцињу. Интересантно...

Србија: Новинари међу првима ће примити вакцину!

На листи приоритета за вакцинисање у Србији су и просветни радници и новинари. Вакцинација представника седме силе, највероватније, ће почети у уторак. Председница извршног...