Насловна Магазин Пензијски системи од Италије до Норвешке: У мировину од 62 до 68...

Пензијски системи од Италије до Норвешке: У мировину од 62 до 68 године

Пензијски системи у целој Европи мењају се готово сваке године. Најновија информација долази из Данске где се говори о снижавању старосне граница за пензионисање. Ове године у Србији је ова граница померена на горе, а сличан тренд је и у многим другим земљама.

Нови законе већ су добиле Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Велика Британија и Финска у међувремену ће повећати границу на 68 година.

Србија

Ове године даме у Србији у старосну пензију могу са 63 године живота, уместо 62 године и шест месеци у 2019. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година. Годишње ће се граница померати за два до шест месеци, тако да ће се даме у 2031. моћи пензионисати са пуних 65 година.

У Србији мушкарци у старосну пензију у овој години иду по старом – са 65 година живота и минимално 15 година стажа уписаног у радну књижицу. О померању границе није било речи.

Данска

Док се широм света старосна граница за одлазак у пензију повећава, у Данској би она могла да буде снижена за велики број људи.

Нови дански пензиони модел, који је пре неколико дана представљен јавности, требало би да омогући за 38.000 људи да до 2022. године оду у пензију и пре испуњавања старосне границе. Тај број требало би да се до 2025. године повећа на 49.000 људи.

Данска власт предлаже да се омогући пензионисање људима који имају 42 године стажа и 61 годину старости. Тренутно се Данци пензионишу са просечном старошћу од 66 година. Ова реформа пензионог система намењена је пре свега особама које раде физички тешке послове.

Немачка

У Немачкој се старосна граница за пензије постепено повећава и планирано је да достигне 67 до 2031. године. Засад је потребно 65 година и 7 месеци да би се отишло у пензију, и за жене и за мушкарце.

Аустрија

Жене у Аустрији иду у пензију са 62, а мушкарци са 65 година. Граница за старосну пензију за даме ће се од 2024. године постепено уједначавати са границом за мушкарце. Погодност у овој земљи која је донета недавно јесте да минимална пензија од 2020. године износи 1.200 евра нето за људе са 40 и више година радног стажа у Аустрији.

Италија

У Италији је тренутно старосна граница за одлазак у пензију је за мушкарце 66 година и 3 месеца, док је за жене 63 године и 9 месеци. До 2021. у плану је да се граница подигне на 67 за оба пола. Просечна пензија у Италији износи око 490 евра.

Хрватска

У Хрватској је старосна граница за пензију 65 за мушкарце, за жене 62 година. Хрватска влада планира да до 2030. за жене старосну границу подигне на 65, док је за мушкарце у плану да до 2038. буде 67 година.

Шведска

До 2036. број година који ће бити потребан за пензију износиће 67. Тренутно је за мушкарце 66, док је за жене 63 године. Просечна пензија у Шведској је 770 евра.

Норвешка

У Норвешкој је за мушкарце старосна граница 67 за одлазак у пензију, а за жене 64. До 2030, године потребне за одлазак у пензију за жене ће се повећавати до 67. У Норвешкој је просечна пензија око 700 евра.

Извор: Блиц

Најновији чланци

Милорад Додик: Инцко крши међународно право!

Високи представник је прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је истакао да високи представник...

Милојко Спајић пун оптимизма: Из Јапана стиже милијарда!

Црна Гора очекује милијарду еура инвестиција из Јапана, саопштио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић. Посјету Јапану је оцијенио веома важном, гдје су,...

Идемо даље: Срби за Новака!

Изгубио Новак Ђоковић! Није изгубио, за Србе је имао лош дан, нешто му није било до игре. И шампиони имају право на лош дан,...

Рефлексије 13-јулског устанка 1941 и његови фалсификати (14): Стравични злочини комуниста на „Пасјем гробљу“!

Пише: Миљан Станишић Још и прије јулског устанка и након њега комунисти су започели са убиствима политичких противника, али то није имало такве размјере као...

Здравко од Токија или цвијеће за Драгињу: Рашкова подсјећања о(т)пуштеног премијера!

Пише: Иван Милошевић Није се Здравко ни одморио од дугог повратка у Црну Гору, још није попио ни јутарњу кафу и пребројио ковид антитијела, за...