Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

Данас снажно подижемо свој глас против историјског ревизионизма и да српски народ буде проглашен за починиоце геноцида, рекао је патријарх Порфирије у бесједи пред одлазак предсједника Србије Александра Вучића у Њујорк гдје ће се у четвртак 23. маја одржати Генерална скупштина УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.
Патријарх Порфирије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Патријарх ПорфиријеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Патријарх је рекао да су се сабрали у храму како би се помолили пред Вучићев пут у Њујорк, гдје у Уједињеним нацијама велике силе свијета намјеравају да донесу резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници.

– Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ – рекао је патријарх.

Он је додао да је српски народ кроз сву своју бурну историју достојанствено носио свој крст, и у Првом свјетском рату, и у Другом свјетском рату, када је, у Независној Држави Хрватској, која је обухватала и БиХ и протезала се све до града Земуна, страдао као мало који народ свијета по броју жртава и по начину страдања.

– Исто тако у окупираној Србији њемачки нацисти су послије школских часова убијали чете ђака у једном дану. Живот једног егзекутора вредио је као сто наших живота. Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су свједочила сама страдања, без лажних свједока у лицу непосредних потомака и посредних сљедбеника извршилаца стварног геноцида – рекао је поглавар СПЦ.

Он је истакао да је свијет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у двадесетом вијеку.

– Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида. Не умањујемо размјере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице – рекао је патријарх.

Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране цијеле породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција, рекао је патријарх и додао да, по њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол.

– По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што “мудро” прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додјељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност – истакао је патријарх.

Патријарх је рекао да се данас, када се српски народ налази на искушењу на највећем међународном форуму, моли да Бог да снаге, мудрости и одлучности предсједнику, као и читавом народу, да свједочи истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вриједне поштовања и молитвеног сјећања.

– То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима – поручио је патријарх.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!