Насловна Вијести Свијет Оцјена СЗО: Против короне може и без стега, примјер Шведска!

Оцјена СЗО: Против короне може и без стега, примјер Шведска!

У Свјетској здравственој организацији касно вечерас је одржана конференцију за медије о ширењу коронавируса и о ефикасности мјера које су државе подузеле да заштите становништво.

На конференцији, Шведска је наведена да би могла бити један од примјера провођења мјера јер је на пандемију одреаговала без рестриктивних мјера и другачијим приступом. На конференцији су су говорили представници СЗО међу којима је био и извршни директор програма хитних случајева у здравству при СЗО Мајкл Рајан.

Он је прије него је поменуо Шведску заправо проблематизовао недостатак антитијела у крви који би заправо пружили додатни имунитет свим људима да им се не врати или да не оболе од коронавируса те је сходно томе споменуо тај имунитет стада који се тежи постићи, а да је Шведска заправо један од примјера која је на заразу настојала одговорити другачијим приступом.

И у Шведској је као и у осталим земљама забиљежен велики број заражених и умрлих коронавирусом, поготово старијих, међутим, ризик да се болест поново врати или да оболе од ЦОВИД-19 је много већа у земљама које су увеле мјере забране или карантина и тзв. репресивне мјере, него, напримјер, у Шведској која није прибјегла таквим методама, казао је Рајан.

Рајан је појаснио своје мишљење и нагласио због чега сматра да је ефикасније неким другим приступом спријечити заразу, а не строгим мјерама.

-Иако су мјере карантина у многим земљама донесене брзо и могли би рећи на вријеме, велики пропуст је направљен тиме што се нису више посветили проналаску првих случајева заразе, као и трагању за контактима зараженог и наравно већем броју тестирања, као и бољој усаглашености у заједници, појаснио је Рyан.

Посебно је нагласио да се земље требају угледати на Шведску уколико желе постићи „ново нормално“ стање у свом друштву.

Шведска заправо представља тај будући модел повратка у друштвени живот, а прије свега мислим да друштво без ограничења. Једноставно се требамо можда на неки средњи или дужи временски период прилагодити томе да наши физички и психолошки односи с људима морају бити модерно модулирани у овој садашњости у којој је присутан вирус. Морамо бити свјесни да је вирус наша садашњост и ми као појединци, породице и заједница требамо учинити све да смањимо пријенос тог вируса, да будемо одговорни, али и да се прилагодимо овом тренутно новом животу. Такве ствари се у реалном времену одвијају у Шведској те је додао да постоји много лекција које се могу научити из те земље. Прије свега желим нагласити да Шведска ни на који начин није избјегавала одређене контроле због коронавируса, нити је по том питању била неодговорна, већ су се водили другачијим, стратешким приступом контроле кроз све елементе друштва. За разлику од осталих држава имали су повјерења у своју заједницу и одлучили су да проведу мјере социјалног дистанцирања, а временом ћемо видјети да ли је та мјера успјела у свим земљама, не само у Шведској, рекао је Рајан.

Извор: Топ Данас

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...