Насловна Почетна Од данас обавезно ношење маски у затвореном простору

Од данас обавезно ношење маски у затвореном простору

Грађани Црне Горе од данас ће у затвореном јавном простору морати да носе маске, или мараме којима ће прекрити нос и уста. Из Института за јавно здравље казали су да је, кад се зна да је удио оних који немају симптоме много већи и да је њихова улога у ширењу оболијевања огромна, једини начин да се смањи даље „сијање“ вируса да сви прекривају уста и нос.

Они су рекли да ће одданас сви бити обавезни да маском, марамом – памучном или неком другом, прекривају уста и нос када год су у јавном затвореном простору – продавнице, банке, поште, фризерски и козметички салони и др.

-Једино на овај начин ћемо заштитити друге од себе и спријечити контаминирање простора и површина.Иако није обавезно, снажна препорука Института је да се увијек и свуда – па и на отвореном, прекривају нос и уста, поручили су из Института.

У Црној Гори данас ступају на снагу нове ублажене мјере за спречавања ширења новог коронавируса.

Како је саопштено из Владе од данас ће бити омогућен рад продавница текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи, сервиса, фризерских и козметичких салона, теретана и фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто-школа, рент-а-цар услуга, музеја и галерија.

Биће омогућен рад градског такси превоза, локалног јавног градског превоза у јединицама локалне самоуправе у којима Институт за јавно здравље није регистровао случајеве заразе коронавирусом, као и одлазак грађана у куће/викендице и на породична пољопривредна газдинства.

Новим мјерама прописано је да је послодавац обавезан да за запослене, током рада у објектима, просторијама и возилима, обезбиједи коришћење заштитне маске и средства за дезинфекцију. Прописано је да су привредна друштва и предузетници који се баве трговином на мало, укључујући и зелене пијаце обавезни да обезбиједе на уласку/изласку из објекта потрошачима средства за дезинфекцију руку.

-Привредна друштва и предузетници су у обавези да ограниче број потрошача који се истовремено могу налазити у објекту, тако да на десет квадратних метара продајног објекта може да се налази само један потрошач, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра, каже се у саопштењу.

Из Владе су навели да је новим мјерама прописано да у фризерским и козметичким салонима истовремено може да борави само једна особа на десет метара квадратних или двије уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра.

Такође је потребно да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта.

Запослени и корисници услуга су у обавези да носе заштитну маску, а у случају да се кориснику пружа услуга бријања или козметичког третмана када корисник не носи маску, запослени је дужан да осим заштитне маске носи и визир или наочаре, појаснили су из Владе.

Новим мјерама прописано је да у фитнес центрима и теретанама истовремено може да борави само једна особа на десет метара квадратних или двије уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра.

Наводи се да су стоматолошке здравствене установе обавезне да рад организују на начин да обезбиједе систем обавезног заказивања пацијената.

У исто вријеме у чекаоници може да борави само један пацијент на десет квадратних метара, уз поштовање физичке дистанце од најмање два метра између пацијената, каже се у саопштењу.

Прописано је и да такси возилима могу да буду највише двије особе које су смјештене на задњем сједишту возила и да оне и возач носе заштитне маске.

Возач има обавезу да, након завршене вожње, дезинфикује површине које најчешће додирују путници – кваке и унутрашњи дјелови врата и сједишта, средствима за дезинфекцију, у складу са упутством ИЈЗ, каже се у саопштењу.

Из Владе су казали да пољопривредни произвођачи и особе које имају куће или викендице са земљиштем у другим општинама могу да се превезу до свог пољопривредног газдинства односно куће или викендице, уз одговарајућу потврду коју треба преузети са Интернет сајта ИЈЗ и попунити.

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...