Насловна Вијести Култура Одлуком Министарства просвјете: Зоран Лакушић и Жељко Раичевић-професори за примјер!

Одлуком Министарства просвјете: Зоран Лакушић и Жељко Раичевић-професори за примјер!

Пише: Татјана Влаховић

ЈУ Средња стручна школа “Иван Ускоковић” изњедрила је велики број интелектуалаца, познатих личности, прво ученика, а касније и професора различитих профила, по којим је ова школа  препознатљива не само у Подгорици него и шире, а међу којима су  професори Зоран Лакушић и Жељко Раичевић. Добитници награде за 2020. годину, Министарства просвјете, науке, културе и спорта из Фонда за квалитет и таленте, који промовише најбоље у систему образовања. Ова престижна награда по други пут се додјељује овим марљивим и узорним просвјетним радницима.

Вредновање приспјелих пријава на конкурсу вршила је комисија састављена од представника Синдиката, невладиног сектора, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, Уније средњошколаца, Министарства просвјете и школа, на основу критеријума који су садржани у Правилнику о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за унапређење квалитета наставе и таленте.

Зоран Лакушић

Награђени професори из ЈУ Средње стручне школе ,,Иван Ускоковић“ Подгорица, су се истакли у реализацији наставних и ваннаставних активности. Комисија је, у складу са Правилником, посебно вредновала допринос Лакушића и Раичевића, професора са високим наставничким звањима, који су се као коаутори остварили кроз реализацију истраживања на тему „Како се осјећају ученици за вријеме наставе“, а које је објављено у часопису за педгошку теорију и праксу „Васпитање и образовање“ који издаје Завод за уџбенике и наставна средства. Истраживање је обухватило мишљења ученика и наставника о томе како се осјећају током наставе. С обзиром да се улога наставника, али и улога ученика брзо мијења у односу на окружење за учење и под развојем нових технологија, циљ овог истраживања је био да се сагледају процеси како ученици уче, шта их мотивише на учење, а шта им ствара проблем при савладавању градива, а да би се на основу ових сазнања усклађивала и унапређивала наставна пракса.

Такође, Комисија је додатно вредновала ангажовање Лакушића и Раичевића на реализацији Пројекта „Учи, ради и заради – Learn, Work and Earn” који је подржан од стране Европске Уније. Осим тога, професори, добитници награда, су коаутори стручног рада „Дигитализација и технолошки развој у ауто индустрији, изазов за децентрализацију у изради програма образовања и обуке за одржавање и функционално коришћење моторних возила на хибридни и електрични погон у Црној Гори“, који је представљен на 10. Међународном симпозијуму – Интердисциплинарности логистике и саобраћаја.

Коаутори су и реализатори програма за обуку наставника „Елементи аутоматизације- функција управљања моторним возилом и примјена дијагностичких метода у утврђивању стања моторних возила”, који се налази у каталогу лиценцираних програма Центра за стручно образовање.

Професоре Лакушића и Раичевића, карактерише тачност и одговорност, безрезервна посвећеност свом послу, који су за три деценије, изњедрили бројне генерације својих ђака и притом им усадили трајне људске вриједности.

Угледни и омиљени су професори, врло препознатљиви и утицајни интелектуалци широких погледа и резона који иду у корак са општеприхваћеним, људским и цивилизацијским погледима и стандардима живљења. Као предавачи и педагози, показали су да посједују висок ниво знања, општу културу, морална и етичка својства и остале карактеристике значајне за функцију васпитача. Своје организаторске и креативне способности исказују у наставним и ваннаставним активностима.

Професори су који инспиришу своје ученике, подстичу, усмјеравају и код њих развијају смисао за одговорност, истрајност и развој њихове имагинације. Знањем и својим радом показују да су пријатељи ученика и сарадника, људи од повјерења, савјетници, који знају да организују и мотивишу ученике, а нарочито да успјешно примјењују стечена знања. Њихов рад је високо оцијењен од стране државних органа, просвјетних институција и управе школе.

До танчина познају своје ученике и веома успјешно откривају њихове тежње, интересовања и склоности, потребе и могућности, способности и реаговање на широки обим различитих васпитних утицаја. Као педагози и свестране личности са високо развијеном етичко-васпитном основом, своју стручност и активност успјешно преносе и развијају знања код својих ученика.

Жељко Раичевић

Награђени професори Лакушић и Раичевић даjу несебични допринос да ученицима пруже могућност да овладају стручним и кључним компетенцијама и успију на послу и у животу. Својим посебним активностима доприносе унапређењу квалитета наставе и учења, бољим постигнућима знања и вјештина ученика. Личности су неоспорног ауторитета, благе природе и пуне племенитости, које зраче својом топлином и добротом.шт

Да су награде дошле у праве руке најбоље говоре њихови резултати, а памте их бројне генерације ученика као  угледне и омиљене професоре, а прије свега добре људе, сјајне педагоге, препознатљиве и мимо школе у којој раде.

Зоран Лакушић широј јавности познат је још и по свом друштвено – политичком раду, којим је несумњиво обиљежио последње три деценије политичког живота у Главном граду Подгорица и заслужио велико поштовање. Исписао је као вишедеценијски одборник историју модерног парламентаризма. Био је и остао истински припадник промјена, борац за демократију и процесе који ће живот свих грађана учинити бољим и срећнијим. Залаже се за праве историјске и традиционалне вриједности које су красиле његошевску Црну Гору.

 

 

 

Татјана Влаховић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Улцињ: Нрекић и четворица сарадника браниће се са слободе!

Предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић и четворица његових сарадника пуштени су да се бране са слободе након саслушања у улцињском Центру безбједности. То је...

Ало, Жугићу, овдје Дритан!

Пише: Бећир Вуковић – Ало, Дритане, запосли ли ти своју бившу девојчицу за своју секретарицу, ало, овдје је Жуга из “Вијести”… – Ало, Владане Жугићу, што...

Демократија по ДПС-у: Зорица Ковачевић у Даниловграду бира и предсједника Удружења пензионера!

Зорица Ковачевић, предсједник Општине Даниловград, бира предсједника Удружења пензионера у овом граду! У вароши крај Зете једна од локалних тема је и поменуто удружење...

Дилеме: Зашто полиција не хапси ДПС функционере у Никшићу, наочиглед свих купују гласове!

Ових дана учестала су хапшења и привођења грађана због објава на фејсбуку, а јутрос је у полицију приведено и ДПС руководство у Улцињу. Интересантно...

Србија: Новинари међу првима ће примити вакцину!

На листи приоритета за вакцинисање у Србији су и просветни радници и новинари. Вакцинација представника седме силе, највероватније, ће почети у уторак. Председница извршног...